xcounter
#

Протикорабельний комплекс "Нептун": що варто знати про нову українську зброю

18985
РК-360МЦ "Нептун"
РК-360МЦ "Нептун"

​Агресивні дії Росії зажадали оперативної відповіді від української оборонної промисловості. Тож в Україні за достатньо короткий проміжок часу були розроблені та серійно виготовляються нові зразки озброєнь, які здатні нівелювати кількісну перевагу противника як на суші, так і на морі

Продукція ДержККБ "Луч" є добре відомою у світі. Це високоточні засоби враження, керовані протитанкові ракети різних класів, глибоко модернізовані системи залпового вогню та крилаті ракети. Ця зброя постачається до Збройних сил України, а також продається закордонним замовникам.

РК-360МЦ
РК-360МЦ "Нептун" під час репетиції параду на честь Дня Незалежності України, 2021 рік

Імпортерами цієї технологічної зброї, що виготовлена під брендом made in Ukraine, а також партнерами у створенні спільних нових зразків є понад два десятки країн на різних континентах. Серед них, зокрема, Бельгія, Польща, Саудівська Аравія, Марокко, Грузія, Азербайджан, Йорданія, Туреччина, Катар, Пакистан. І цей перелік збільшується. Серед нових партнерів – країни Індо-Тихоокеанського регіону.

Читайте також: Бойові частини "Нептуна" та "Вільхи" стануть більш потужними

"Нептун". Шлях до серійного зразка

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" був розроблений у короткий проміжок часу насамперед завдяки тому, що колектив українського конструкторського бюро "Луч" має понад тридцятирічний досвід створення складних технологічних військових систем та ракетних озброєнь.

Комплекс "Нептун" під час одного з ранніх пусків

Поєднання потенціалу та інтегруючої ролі ДержККБ "Луч" з можливостями інших провідних оборонно-промислових підприємств країни якраз і були основою для вирішення складної задачі при обмежених фінансових та часових ресурсах.

У кооперацію з розробки та виробництва включені тільки українські підприємства. Серед них, зокрема, "Оризон-Навігація", "Імпульс", "Візар", ЦКБ "Арсенал", "Радіонікс", "Телекарт-Прилад", "УкрІннМаш", ВАТ "Мотор Січ". Щоправда, серед закордонних учасників віднедавна з’явилась чеська компанія Tatra, шасі якої замінують автомобільні шасі від українського підприємства КрАЗ.

Ракетний комплекс "Нептун" під час випробувань

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" прийнято на озброєння Збройних сил України у 2020 році. Фінальний етап державних випробувань відбувся 17 червня 2020 року на Державному випробувальному полігоні ЗСУ "Алібей" на Одещині - з успішним ураженням надводної цілі двома новими крилатими ракетами Р-360.

"Випробування проводились зі створенням реальних радіоперешкод для головки самонаведення ракети та залученням авіації - літаків Су-27", - повідомив тоді Генеральний штаб ЗСУ.

Р-360
Ракета Р-360 "Нептун" в польоті

Це було вкрай необхідно, аби підтвердити можливість комплексу діяти в умовах, максимально наближених до бойових - коли противник ставить засобами радіоелектронної боротьби завади для систем виявлення та наведення на ціль. Прийняття комплексу на озброєння, власне, і стало підтвердження того, що береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" відповідає усім вимогам для сучасного бою.

Нову зброю насамперед вітали у Військово-морських силах України, які до появи "Нептуна" просто не мали можливості вирішувати бойові завдання зі знищення ворожих морських цілей на значній відстані від берегової лінії, у акваторії двох морів, що оминають Україну.

Р-360 Ракета
Ракета Р-360 у варіанті для випробувань

Командувач ВМСУ контрадмірал Олексій Неїжпапа заявив, що новий комплекс, який розробили фахівці ДККБ "Луч", є справжнім проривом. "Я був головою приймальної комісії, сам особисто керував пуском ракет (Р-360) і знаю цей комплекс дуже непогано. Це хороший комплекс. Це прорив в ракетобудуванні України", - наголосив Командувач ВМС України "Випробування показали, що ніщо не заважає ураженню кількох цілей одночасно. Зброя однозначно ефективна, головне завдання нині – отримати "Нептуни" якомога скоріше й грамотно їх застосовувати", - додав він.

Істерія Москви

З моменту першої появи фотографії ракети Р-360 "Нептун" у 2015 році кремлівська пропаганда почала масовану інформаційну атаку, намагаючись скомпрометувати розробку української крилатої ракети, яка є власне, основою наземного проти корабельного комплексу.

РКП-360 ракетний комплекс
Всередині командного пункту РКП-360

Російські експерти та різні видання почали тиражувати міф про схожість ракети Р-360 з ще радянською Х-35, яка зараз знаходиться на озброєнні армії РФ у складі комплексу "Бал". Мовляв - це копія, а тому і перейматись не варто. Бо копія гірша за оригінал. Але насправді ця істерія зрозуміла. У Кремлі мали щось вигадати, щоб пояснити населенню, як Україні вдалось за декілька років створити те, на що у СРСР пішло 20 років, а саме стільки створювалась Х-35. А її інтеграція до комплексу берегової оборони зайняла вже у Російській Федерації з 10 років.

Р-360
Крилата ракета Р-360 "Нептун"

Дійсно, Р-360 має деякі спільні риси з Х-35. Але вона також має спільне і з американською Harpoon, з французькою Exocet, японською ASM-2, шведською RBS-15, британською Sea Eagle, турецькою Atmaca та багатьма іншими протикорабельними ракетами.

"Всі протикорабельні ракети побудовані за однаковою схемою. Вони мають стартовий двигун, який має розігнати ракету після старту, після чого вмикається маршовий двигун. Всі вони побудовані по звичайній аеродинамічній схемі - спереду крила, позаду рулі. Бо це найбільш вдалі та відпрацьовані рішення. Але насправді всі ракети абсолютно різні - різні головки самонаведення, двигуни, деталі корпусу, радіовисотоміри… Комплект креслень на ракету - завжди унікальний. І "Нептун" - це також унікальна ракета власної розробки", - підкреслив у інтерв'ю Defense Express Генеральний конструктор-Генеральний директор ДержККБ "Луч" Олег Коростельов.

Ще один міф від Кремля - Україна не може виробляти "Нептун" серійно, мовляв, збирають у одиничній кількості тільки для показових пусків. І для виконання цих завдань виробничих потужностей української оборонки більш ніж вистачить. Проте замовлення на серійні зразки від ВМС України цю тезу кремлівської пропаганди спростовують. При чому потенціалу підприємств, які залучені до кооперації, дозволяють виготовляти зразки і для української армії, і для експортних замовників.

Ракетний комплекс
Пускова установка УСПУ-360 комплексу "Нептун"

"Технологічний цикл виготовлення комплексу "Нептун" становить дев’ять місяців. Три місяці йде на закупівлю всіх матеріалів та комплектуючих, ще три на виготовлення та ще три для проведення всіх випробувань, як окремих частин, так і виробу в цілому. Таким чином ми можемо поставляти серійний дивізіонний комплект за 9, максимум 12 місяців", - так оцінив виробничий потенціал Генеральний конструктор-Генеральний директор ДержККБ "Луч" Олег Коростельов.

ТЗМ-360
Транспортно-заряджальна машина ТЗМ-360 комплексу "Нептун"

Що може так як працює "Нептун"

Протикорабельний комплекс наземного базування "Нептун" (РК-360МЦ) з протикорабельною крилатою ракетою Р-360 призначений для ураження бойових кораблів класів крейсер, есмінець, фрегат, корвет, а також десантних, танкодесантних кораблів і транспортів, які діють як самостійно, так і в складі груп. Комплекс також може знищувати і наземні радіоконтрастні цілі.

Комплекс "Нептун" (РК-360МЦ) може виконувати бойове завдання зі знищення надводних цілей у простих і складних метеорологічних умовах, в будь-який час доби і року, при активному вогневому і радіоелектронному протидії супротивника. Комплекс "Нептун" має дальність стрільби від 7 до 300 км. Час розгортання комплексу на новій позиції - до 15 хвилин. Відстань стартової позиції від берегової смуги - не більше 25 км.

Конкурентні переваги

Можливості проекту "Нептун" цілком зрозумілі не лише Збройним Силам України, але й закордонним замовникам цієї зброї. Український протикорабельний комплекс наземного базування "Нептун" з крилатою ракетою Р-360 має низку важливих конкурентних переваг.

РЛС
Загоризонтна РЛС "Мінерал-У"

1. В категорії "ефективність-вартість" українська протикорабельна ракета Р-360 має бойові можливості, які не поступаються ракетам провідних світових виробників (США, Швеція, Китай, Росія). При цьому за вартістю українські рішення будуть більш вигідними для покупця. Використання у складі комплексу і ракети тільки українських компонентів, вузлів і високотехнологічних рішень (наприклад, головки самонаведення, системи управління польотом, двигунів та ін.) мінімізує залежність поставок від позиції і політики третіх країн.

2. Комплекс може бути інтегрований у зарубіжні системи розвідки і ціле вказування. Це може бути вирішено шляхом сполучення командного рухомого пункту СКП-360 з системами замовника. При відсутності таких систем комплекс може виконувати завдання автономно, отримуючи зовнішнє цілевказування від підрозділів військової розвідки, розвідувальних літаків і безпілотних авіаційних комплексів.

3. При виробництві комплексу можуть використовуватися виробничі потужності країни-замовника. Зокрема, комплекс може бути розміщений на будь-якому автомобільному шасі необхідної прохідності за бажанням замовника.

РКП-360 комплексу
Рухомий командний пункт РКП-360

4. Протикорабельна крилата ракета є універсальною і може використовуватися для установки на наземні, а також на морські і повітряні платформи. Зокрема, в Україні ці проєкти розробляються під фронтовий бомбардувальник типу Су-24М, а також під морські платформи.

Читайте також: Росія маскує "Искандер" під поїзд, у відповідь Україна має поставити "Нептун" у "цивільний" контейнер