xcounter
#

Олександр Миронюк: в 2021 році у війська буде поставлено понад 30 тисяч найменувань ОВТ

3126
За бюджетною декларацією, у 2022-2024 роках на сектор національної оборони витрачатиметься 5,17% держбюджету
За бюджетною декларацією, у 2022-2024 роках на сектор національної оборони витрачатиметься 5,17% держбюджету

Зокрема, в поточному році Збройні Сили отримають декілька комплексів Bayraktar TB2, "Нептун", протитанкові ракетні комплекси та БТР-4

Оборонне відомство України уже почало виконання Державного оборонного замовлення на 2021 рік.

Про це журналістам розповів заступник міністра оборони Андрій Миронюк під час он-лайн конференції, присвяченої реалізації ДОЗ-2021 та перспективам переозброєння українського війська новими зразками озброєння.

Читайте також: Винищувачі Dassault Rafale офіційно не пропонували: Олександр Миронюк розповів про плани переоснащення ПС ЗСУ
Передача для ВМС України першого дослідного зразка комплекса "Нептун" за участі міністра оборони Андрія Тарана

Зокрема, як розповів урядовець, показники Державного оборонного замовлення були схвалені рішенням Ради національної безпеки та оборони від 11 березня цього року, були введені у дію указом Президента України від 30 березня цього року, і остаточно затверджені рішенням Кабміну №№335/4 від 2 квітня 2021 року.

При цьому на реалізацію ДОЗ-2021 заплановано витратити 22,5 мільярди гривень. Зокрема, на заходи по забезпеченню живучості арсеналів та інших об’єктів спеціального призначення буде виділено понад 9% цієї суми, на модернізацію та ремонт озброєння – 29%, а левова частка цієї суми – 59% - буде виділена на купівлю нового озброєння.

П'ять модернізованих танків Т-64 і Т-72, котрі для Збройних Сил України передав Львівський бронетанковий завод на початку квітня 2021 року

Також Андрій Миронюк розповів про таймінг виконання ДОЗ-2021: до кінця квітня має бути виконано 44% передбачених заходів, до кінця липня цього року – передбачається використати 70% фінансового ресурсу, передбаченого для оплати поставок оборонної продукції.

Заступник міністра оборони зазначив, що до кінця 2021 року закупівлі будуть виконуватись за законом "Про державне оборонне замовлення". А набір показників ДОЗ-2021 формувався із тим мотивом, щоб закрити уже усі укладені контракти в 2020-2021 роках, і щоб у 2022 роках перейти на оборонні закупівлі "із чистого аркушу".

У 2023 році Збройні Сили України мають отримати перші літаки, вироблені за часів Незалежності - військово-транспортні Ан-178

Андрій Миронюк наголосив: нема загроз для виконання ДОЗ-2021, більш того – Міноборони уже займається формуванням бюджетної декларації на 2022-2024 роки, котра зокрема передбачає видатки на сектор оборони на рівні 5,17% від загального обсягу державного бюджету.

При цьому, при формуванні ДОЗ-2021, Міноборони врахувало усі помилки 2020 року: "Тоді всі декларували, що виконають контракти вчасно, але через пандемію ми почали отримувати довідки від Торгово-промислової палати, що підприємство не може виконати контракт вчасно", - розповів Андрій Миронюк.

Подібні затримки у виробництві продукції - аж ніяк не "новація" 2020 року: наприклад, ДП "Миколаївський суднобудівний завод" почало ремонт десантного катера "Сватове" ще наприкінці 2019 року, а завершило роботи - лише в середині 2020 року

Загалом, у 2021 році Збройні Сили України мають отримати за державним оборонним замовленням 30 тисяч найменувань ОВТ. Зокрема, мова про поставку декількох безпілотних комплексів Bayraktar TB2, будівництво корвету за турецьким проектом для ВМС України, виконання контракту на виробництво комплексів "Нептун", угод на виробництво та поставку БТР-4 та протитанкових ракетних комплексів.

Окрім цього, як зазначив Андрій Миронюк, виготовлення першої батареї оперативно-тактичного комплексу "Сапсан" уже виконано на 70%. Але для завершення робіт потрібне фінансування за державним контрактом, укладання якого Міноборони сподівається завершити за 2-3 місяці.

Перша дослідна батарея ОТРК "Сапсан" для Збройних Сил України має складатись із двох машин з пусковими установками та двох командних машин
Читайте також: Коли ЗСУ чекати на "Блискавку": стало відомо про останні напрацювання у створенні українських ракет