xcounter
#

Повітряний "Залізний купол" в прямому сенсі: у США шукають чим ще дешево збивати Shahed-и

Ракета Tamir
Ракета Tamir
16716

Ракету Tamir від Iron Dome запропонували вставити на літаки, як максимальне просте та прагматичне рішення проти дешевих дронів та інших сучасних загроз

У США вже активно триває пошук дешевих засобів боротьби із далекобійними дронами-камікадзе, але наразі він йде у царині наземних зенітних систем, де поки вдалось досягти ціни 125 тисяч доларів за перехоплювач Coyote 2C.

Але проблема насправді поширена не лише у питанні зенітних систем, а й для авіаційного озброєння. Бо ціна AIM-120 приблизно складає 1 млн доларів, а AIM-9X близько 0,5 млн доларів (і це для власних збройних сил, на експорт - дорожче). Тому навіть у США почали задумуватись над питанням, а чи можна збивати ці цілі дешевше.

Читайте також: Скільки зараз коштує звичайна сучасна протипіхотна ручна граната
F/A-18E AIM-120 AIM-9
F/A-18E з AIM-120 та AIM-9

Щоправда, мова йде про аналітичну спільноту TWZ, яка запропонувала доволі цікаве рішення встановити ракету Tamir від ізраїльської системи "Залізний купол" на літаки. Аргументація пропозиції максимально проста - Tamir коштує, за різними джерелами 50-150 тисяч доларів. У пакетному продажу невеликої партії для Корпусу морської піхоти США 220 тисяч доларів, тобто все одно значно дешевше ніж AIM-9X. Але головне, ця ракета "на конвеєрі" і її виробляються масово.

З боку Defense Express зазначимо, що при цьому мова йде про дійсно ефективний засіб перехоплення цілей, що було багаторазово доведено. При цьому мова йде про ракету, яка може боротися зі значною кількістю цілей і не лише дронами, а й крилатими ракетами та звісно іншими літаками чи вертольотами.

При цьому ефективність "Залізного купола" оцінюється на основі безлічі успішних перехоплень на рівні близько 90%. І єдиний варіант для ворога - "продавити" його величезною кількістю цілей, як це зробив ХАМАС, випустивши за деклараціями 5000 ракет (за оцінками Ізраїлю 2200).

Залізний купол Tamir
Ракета Tamir "Залізного куполу"

Також зацікавленість у цій ракеті пов'язана із тим, що ще у лютому 2024 року у США стартувало будівництво заводу для ракет Tamir, що реалізується у спільним підприємством R2S американської Raytheon та ізраїльської Rafael. Побудова заводу пов'язана із тим, що американські морпіхи планують посилити ППО зенітним ракетним комплексом MRIC (Medium-Range Intercept Capability), який є версією "Залізного купола". Виробництво на заводі має стартувати вже у 2025 році з планом на 325 ракет на рік, але потім масштабуватися до 1000-2000 ракет на рік.

Тобто ідея використати Tamir виглядає максимально прагматичним і доволі цікавим рішенням. Тим паче, що ракета побудована на рішеннях, які дозволяють зробити її інтеграцію відносно простим та ефективним рішенням. По-перше, як пише видання, габарити Tamir, яка важить близько 100 кг та довжиною близько 3 метрів, доволі схожі з габаритами AIM-9X. Тобто літак може нести одразу велику кількість таких ракет.

Але, на відміну від AIM-9X, де використовується інфрачервона головка самонаведення, у Tamir встановлена активна радіолокаційна головка. Це великий "плюс", бо дрони мають малу теплову сигнатуру, а інфрачервоні головки можуть нестійко захоплювати такі цілі. Важливо, що Tamir має й канали передачі даних, що дозволяє наводити ракету без використання РЛС носія. Це дозволяє говорити про її озброєння не лише літаків, а й вертольотів.

Tamir

І хоча наразі існує думка, що можливо слід звернути увагу на оснащення винищувачів відносно дешевими ракетами APKWS для знищення дронів, такі системи - одноканальні. Тобто літак має підсвічувати ціль до її знищення, що означає значно більше часу на знищення групових цілей. Водночас Tamir підтримує багатоканальність.

Також видання звернула свою увагу, що рішення, які використані у ракеті Tamir ріднять її з ракетою "повітря-повітря" Derby, яка також виробляється Rafael ідея полягає саме у тому, щоб взяти існуючу ракету та без жодних чи з дійсно мінімальними змінами перетворити її на "повітря-повітря".

Tamir Derby

Але навіть відсутність внесення змін все одно означає, що необхідно провести доволі тривалі роботи з винищувачами, які мають отримати відповідне оновлення системи управління озброєнням, та "навчитися" спілкуватися з новою ракетою. А нагородою за це може стати якраз отримання дешевої універсальної ракети з доведеними високими характеристиками.

Читайте також: Що вміє літак ДРЛВ GlobalEye від Saab, на який Швеція замінює ASC 890 передні до України