xcounter
#

Скільки зараз коштує звичайна сучасна протипіхотна ручна граната

9437
Скільки зараз коштує звичайна сучасна протипіхотна ручна граната

Міноборони Іспанії замовило ручні гранати із відкритою цінною та кількістю, що дозволяє визначити актуальну ціну за одиницю

Збройні сили Іспанії отримають нову партію ручних гранат у кількості 42 500 одиниць, про що свідчить опублікований тендер із граничною вартістю 5,5 млн євро. Строк виконання контракту - один рік.

Основним кандидатом на його виконання є компанія Instalaza із Сарагоси, яка єдина серійно виробляє та постачає на постійній основі до іспанських збройних сил гранату Alhambra D/O (M2).

Читайте також: Що вміє літак ДРЛВ GlobalEye від Saab, на який Швеція замінює ASC 890 передні до України

На це вказує визначені вимоги до гранати, які описують саме її, зокрема вагу 400 грамів, можливість перетворення з оборонної у наступальну за рахунок додаткової оболонки, яка має містити мінімум 3500 фрагментів у вигляді 2-мм стальних кульок.

Alhambra D/O (M2)
Alhambra D/O (M2)

Тобто у тендері просто описана Alhambra D/O (M2), про що пише Infodefensa, яка детально ознайомилась із документацією на закупівлю.

А вже з боку Defense Express зазначимо, що така закупівля дозволяє дати відповідь на питання: скільки зараз коштує звичайна сучасна ручна граната - 129,4 євро за одну. Ця ціна звісно орієнтовна, бо мова йде про тендерні вимоги, а не твердий контракт, водночас навряд різниця із фінальною ціною буде дуже значною.

Також слід зазначити, що Alhambra D/O (M2) від Instalaza належить до дійсно сучасних ручних протипіхотних гранат. І хоча здається дуже складно щось вигадати нового для цього простого і добре відомого боєприпасу, в іспанців це вийшло. Бо ця граната є єдиною у світі з механічно-електронним підривачем.

Alhambra D/O (M2)

Він не потребує додаткового джерела живлення, але використання електроніки дозволяє провести під час виробництва подвійні перевірки, що дає надійність спрацювання, як декларує виробник, на рівні 99,91% при гарантійному строку зберігання 10 років.

Також граната постачається із додатковою оболонкою, яка збільшує уламковість. Вага вибухівки у цій гранаті вагою 400 грамів становить 104 грами, а гарантований летальний радіус ураження в оборонній конфігурації - 10 метрів. Затримка підривача - 4 секунди.

Читайте також: Антидроновий комплекс на базі FPV: чому це не так просто, як здається