xcounter
#
Закон "Про оборонні закупівлі": як його будуть впроваджувати у життя

Закон "Про оборонні закупівлі": як його будуть впроваджувати у життя

3016

На тижні, що минув, відмічалось пожвавлення довкола процесу впровадження в життя прийнятого Верховною Радою України ще 16 липня 2020 року закону "Про оборонні закупівлі"

Зокрема, на минулому тижні Закон, який набув чинності ще 1 січня 2021 року, опублікували у черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва "Відомості Верховної Ради України" №10-11 від 12 березня 2021 року.

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express

Ни тижні, що минув, з’явилась і відповідь Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості на запит Радіо Свобода в якій розповіли, на якій стадії впровадження перебувають підзаконні акти, необхідні для імплементації закону "Про оборонні закупівлі".

Читайте також: Британія послала до Балтії оперативну групу ВМС: готові відбивати атаку РФ
Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, Ан-178
Прем'єр-міністр України заявив, що контракти на закупівлю Ан-178 для ЗСУ підписані, а аванси проплачені. Дізнатись деталі - клікніть на фото

Зокрема, у Мінстратегпромі зазначили, що вже уряд ухвалив та оприлюднив такі нормативно-правові акти, розроблені міністерством:

- постанова Кабінету міністрів від 17 лютого 2021 року №116 "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 20 квітня 2011 року №432";

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, Олег Уруський
Засідання Урядового комітету з питань національної безпеки і оборони, стратегічних галузей промисловості, паливно-енергетичного комплексу та інфраструктури під головуванням віцепрем’єр-міністра — міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського / Фото: www.kmu.gov.ua

- постанова №129 "Про внесення змін до порядку відновлення, ремонту, модернізації, збільшення установленого ресурсу та провадження строку служби (зберігання) озброєння, військової і спеціальної техніки, за якими не здійснюється авторський нагляд";

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, Нептун
ЗСУ отримають комплекс "Нептун" в 2021 році: дізнатись деталі контракту - клікніть на фото

- постанова №131 "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів України від 5 липня 2019 року №588 "Про утворення офсетної комісії";

- постанова №160 "Про затвердження порядку проведення випробувань та прийняття на озброєння (постачання) військової та спеціальної техніки, засобів та обладнання іноземного виробництва";

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express
"Військову прийомку" ЗСУ кардинально реформують та позбавлять архаїчних функцій. Дізнатись деталі - клікніть на фото

- постанова №161 "Про внесення змін до порядку складання єдиного наскрізного плану створення зразка (системи, комплексу) озброєння, військової і спеціальної техніки";

- постанова № 162 "Про внесення змін до порядку постачання озброєння, військової і спеціальної техніки під час особливого періоду, введення надзвичайного стану, проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії та у період проведення антитерористичної операції".

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, БТР-4
План закупівель, який, відповідно до Закону "Про оборонні закупівлі" замінює ДОЗ, буде розроблятись на три роки, а вітчизняна продукція, як державного, так і приватного сектору матиме перевагу перед іноземною

У міністерстві також додали, що Кабмін ухвалив ряд правових актів, що очікують публікації на Урядовому порталі. Це, зокрема:

- постанова Кабінету міністрів "Питання оборонних закупівель";

- постанова Кабінету міністрів "Про затвердження порядку розроблення, освоєння та випуску нових видів продукції оборонного призначення, а також припинення випуску існуючих видів такої продукції".

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, БТР-4
ХКБМ закуповує чергові 10 комплектів комплектуючих для БТР-4. Дізнатись деталі - клікніть на фото

У Мінстратегпромі також розповіли, що станом на 9 березня міністерство доопрацьовує із зацікавленими сторонами такі проєкти нормативно-правових актів:

- проєкт постанови Кабміну "Про затвердження порядку створення, формування та ведення електронного реєстру учасників відбору та виконавців державних контрактів (договорів)";

- проєкт постанови "Про затвердження порядку формування очікуваної вартості товарів, робіт і послуг оборонного призначення, закупівля яких здійснюється за неконкурентною процедурою".

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, ОТРК, Сапсан
Міністерство оборони Укра\ни планує у 2021 році розпочати фінансування ОТРК "Сапсан". Дізнатись деталі - клікніть на фото

Як зазначили у міністерстві, після доопрацювання ці проєкти постанов, необхідні для імплементації закону, внесуть на розгляд Кабміну.

Також минулого тижня Уряд України схвалив розроблений Міністерством оборони України проєкт постанови Кабінету Міністрів України від 10 березня 2021 року № 194 "Про утворення Міжвідомчої комісії щодо розгляду доцільності застосування процедури закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення у єдиного виконавця, якщо вартість закупівлі дорівнює або перевищує 200 (двісті) мільйонів гривень".

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express, Байрактар
Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години. На що насправді здатний ударний БПЛА та навіщо він Україні - клікніть на фото

Документом, зокрема, передбачено включати до складу такої Міжвідомчої комісії представників державних замовників і заінтересованих центральних органів виконавчої влади, а також затверджено Положення про її роботу.

Олександр Мирорнюк, заступник Міністра оборони України
Олександр Мирорнюк, заступник Міністра оборони України

Цю подію прокоментував заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк, відзначивши її важливість. "Прийняття постанови Кабінету Міністрів України дозволить впорядкувати та уніфікувати механізм закупівлі товарів, робіт і послуг оборонного призначення у єдиного виконавця, якщо вартість закупівлі дорівнює або перевищує 200 двісті мільйонів гривень, з метою зниження корупційних ризиків та обґрунтованого вибору виконавця. Це черговий підзаконний акт, розроблений оборонним відомством і схвалений Урядом на виконання реалізації положень Закону України "Про оборонні закупівлі", — зазначив Олександр Миронюк.

За інформацією Міністерства оборони України, інші проєкти нормативно-правових актів для імплементації Закону України "Про оборонні закупівлі", розроблені фахівцями Міністерства оборони, перебувають зараз на погодженні у заінтересованих органах та найближчим часом будуть розглянуті Урядом.

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express
З'явилися нові подробиці поставки САУ Dana-M2 до ЗСУ - клікніть на фото

Як раніше повідомляв Defense Express, Закон "Про оборонні закупівлі" докорінно змінює законодавство у сфері оборонних закупівель з радянського на європейське.

В цілому Закон визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони. Визначено також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель. Перехід на нові процедури суттєво наближає Україну до стандартів країн-членів НАТО.

Закон України, Про оборонні закупівлі, Defense Express
Дія Закону "Про оборонні закупівлі" не поширюється на оборонні закупівлі через міжнародні спеціалізовані організації, їх представництва, через спеціалізовані фонди, підприємства, установи та організації, перелік яких визначений Кабміном, а також через механізми Програми уряду США "Міжнародні військові продажі"

Планування нових оборонних закупівель буде здійснюватися відповідно до цього закону з 31 березня ц.р.

Нагадаємо, що закон "Про оборонні закупівлі" було прийнято Верховною Радою України 16 липня 2020 року 276-ма голосами, а вже 17 липня 2020 року він був підписаний Президентом України.

Читайте також: ​Державного оборонного замовлення вже немає – озброєння для ЗСУ закупатимуть за стандартами НАТО