xcounter
#

​Державного оборонного замовлення вже немає – озброєння для ЗСУ закупатимуть за стандартами НАТО

51310
​Державного оборонного замовлення вже немає – озброєння для ЗСУ закупатимуть за стандартами НАТО

З 1 січня ц.р. в Україні набув чинності закон "Про оборонні закупівлі". Відтепер оборонні закупівлі будуть більш відкритими – без зайвого засекречування. План закупівель, який замінює ДОЗ, буде розроблятись на три роки, а вітчизняна продукція, як державного, так і приватного сектору матиме перевагу перед іноземною

Закон "Про оборонні закупівлі" докорінно змінює законодавство у сфері оборонних закупівель з радянського на європейське.

Закон, Про оборонні закупівлі,  НАТО, Defense Express
Відтепер озброєння та військову техніку закупатимуть за новими процедурами
Цим законом вводиться багато новацій, зокрема:

- визначаються сучасні процедури закупівель оборонної продукції, а також унормовуються процедури закритих закупівель;

Читайте також: ​Світлана Панаіотіді: Закон "Про оборонні закупівлі" наближає законодавство України до НАТО

- забезпечується прозорість через зменшення підстав для засекречення та відмови від засекречення всього плану закупівель, що відповідно збільшує конкуренцію в оборонних закупівлях;

- для залучення більшої кількості постачальників запроваджується електронний реєстр з чіткими та зрозумілими критеріями включення до нього нових учасників;

- вводиться система критеріїв відбору постачальників – не лише за ціною продукції, а за збалансованою системою з урахуванням вимог до менеджменту якості, вартості життєвого циклу товару, співвідношення ціна-якість та відповідності вимогам замовника.

- для залучення інвесторів і нових постачальників змінюється система ціноутворення до ринкової;

- унормовується імпорт та запроваджується через єдині для всіх процедури та можливість закупівель через міжнародні спеціалізовані організації, зокрема НАТО, водночас національному виробнику віддається цінова перевага до 10% порівняно з імпортом.

Законом також здійснюється впровадження в оборонні закупівлі поняття локалізації - при закупівлі імпортних товарів перевага буде віддаватися тим постачальникам, які частково розмістять виробництво в Україні, а також виробникам, які забезпечують більш вигідні умови утримання, сервісу і ремонту поставленої продукції; можливість укладання інвестиційних угод на розвиток виробництва.

Крім того, Законом передбачено затвердження типових державних контрактів, впровадження критерію "життєвий цикл" озброєння, військової і спеціальної техніки; поступовий перехід до державного підтвердження якості на основі підходів, що використовуються у відповідних стандартах НАТО.

В цілому Закон визначає загальні правові засади планування, порядок формування обсягів та особливостей здійснення закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення для забезпечення потреб сектору безпеки і оборони, інших товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб безпеки і оборони. Визначено також порядок здійснення державного і демократичного цивільного контролю у сфері оборонних закупівель. Перехід на нові процедури суттєво наближає Україну до стандартів країн-членів НАТО.

Водночас Закон передбачає, що державні контракти (договори), які були укладені державними замовниками до його введення, діють до їх повного виконання відповідно до умов, на яких вони були укладені, або до їх припинення (розірвання) в установленому законодавством порядку.

Планування нових оборонних закупівель буде здійснюватися відповідно до цього закону з 31 березня ц.р.

Слід зазначити, що дія цього документа не поширюється на оборонні закупівлі через міжнародні спеціалізовані організації, їх представництва, через спеціалізовані фонди, підприємства, установи та організації, перелік яких визначений Кабміном, а також через механізми Програми уряду США "Міжнародні військові продажі".

Закон, Про оборонні закупівлі,  НАТО, Defense Express
За прийняття закону "Про оборонні закупівлі" проголосували 276 депутатів

Нагадаємо, що закон "Про оборонні закупівлі" було прийнято Верховною Радою України 16 липня 2020 року 276-ма голосами, а вже 17 липня 2020 року він був підписаний Президентом України.

Читайте також: Жити по-новому: як влада хоче перекроїти структуру ОПК та оборонні закупівлі