xcounter
#

​Світлана Панаіотіді: Закон "Про оборонні закупівлі" наближає законодавство України до НАТО

534
​Світлана Панаіотіді: Закон "Про оборонні закупівлі" наближає законодавство України до НАТО

Закон "Про оборонні закупівлі" наближає законодавство України до правил, поширених у країнах-членах НАТО та ЄС, де толерантність до корупції є нульовою. Схвалений закон закладає підґрунтя для законодавчого регулювання ДОЗ та є першим, великим і необхідним кроком для змін в цій сфері

Про це заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді заявила в інтерв’ю інформаційному агентству Міністерства оборони України АрміяInform.

Закон "Про оборонні закупівлі" забезпечує відкритість процедур оборонних закупівель, суттєво підвищує прозорість їхнього планування, вводить дієвий демократичний цивільний контроль і нагляд", - наголосила Світлана Панаіотіді.

Читайте також: В Україні вперше провели огляд ОПК: Кабмін затвердив звіт про результати
Defense Express, заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді
Заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Світлана Панаіотіді

На її думку, відкритості процедур оборонних закупівель у новому законі досягнуто, зокрема, через скасування закритого реєстру виробників продукції, робіт і послуг оборонного призначення, закупівля яких становить державну таємницю, та введенням відкритого реєстру. А також — запровадженням конкурентних процедур під час закупівлі продукції, робіт і послуг під грифом "таємно".

Як зазначила заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, схвалення Закону "Про оборонні закупівлі" – це вагомий крок у реформуванні оборонних закупівель, їхнє наближення до стандартів НАТО та ЄС. Вона наголосила, що уперше в історії сектору оборони України законодавчий процес відбувався прозоро, із залученням усіх ключових зацікавлених сторін та за координації громадянського суспільства.

"Ми розробляли закон на базі відкритого документа Google Docs - тож кожен міг написати свої коментарі. Всі обговорення були відкритими, а принципи та правки ставали предметом дискусій в одному з підкомітетів Комітету ВР України з питань нацбезпеки, оборони та розвідки", - наголосила Світлана Панаіотіді.

Також чиновниця зазначила, що для імплементації Закону треба відпрацювати та ввести в дію близько 30 підзаконних актів, а основним розробником нової нормативно-правової бази для втілення Закону України "Про оборонні закупівлі" стане Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості, скільки саме воно відповідатиме за формування військово-промислової політики.

"Сама ідея його створення саме в тому, щоб воно стало уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань координації діяльності у реалізації Державного оборонного замовлення. Ми очікуємо на передачу цієї функції та щиро сподіваємося, що це відбудеться без збоїв", - зазначила Світлана Панаіотіді.

За її словами, переважна більшість норм нового закону мають набрати чинності вже з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, що раніше Світлана Панаіотіді оприлюднила інформацію про те, що цьогорічна ракетна програма України "не лише збережена, але й суттєво розширена" завдяки тому, що Уряд додатково виділив 700 млн гривень в рамках бюджету Мінекономіки для розвитку виробництва ракетного озброєння.

Читайте також: Бліцкриг № 3822: Чому "Укроборонпром" так поспішає з ухваленням Закону про долю підприємств "оборонки"