xcounter
#

"Військову прийомку" ЗСУ кардинально реформують та позбавлять архаїчних функцій

3595
Військові представництва Міноборони зосередять на якості
Військові представництва Міноборони зосередять на якості

Військові представництва Міноборони зосередять виключно на якості озброєння

У Міноборони ініціювали змінення функціоналу військових представництв, які також відомі, як "військова прийомка".

Саме цей підрозділ Міноборони має відповідати за якість озброєння, яке постачається до Збройних Сил України, проте у деяких випадках змістив свої пріоритети до "паперового" контролю фінансової сторони.

Читайте також: ХДАВП показало стан літаків котрі можуть у 2021 році замовити ЗСУ (відео)

Т-72АМТ

Через військові представництва проходить вся техніка та озброєння, як від державних, так від приватних виробників

Цей процес відбувається у рамках змін законодавства державних закупівель та має зосередити військові представництва виключно на контролі якості озброєння. Про це в інтерв’ю Defense Express повідомив Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України.

"Функціонал військових представництв буде концептуально зосереджено виключно на контролі якості. Це їх головна функція, бо саме вони відповідальні за якість всіх зразків озброєння та військової техніки. Замість цього, військові представництва, маючи зараз функції фінансово-економічного контролю, дедалі частіше зосереджуються саме на канцелярському підході. Це, по-перше, дублювання функцій інших контролюючих відомств, а по-друге - розмиття відповідальності", - заявив Олександр Миронюк.

ЛБТЗ
Інститут військових представництв залишався майже незмінним з часів СРСР

Необхідно зазначити, що "військова прийомка" ще у часи СРСР на оборонних підприємствах отримала максимізовану владу. Зокрема саме на них було покладено затвердження так званих розрахунково-калькуляційних матеріалів, за якими визначаються витрати на виготовлення озброєння.

Все це відкриває величезні корупційні ризики. Зокрема, впродовж багатьох років від представників "оборонки" Defense Express чув, що деякі керівники військових представництв починали диктувати підприємствам з якими саме постачальниками треба працювати, за якими цінами купити та самостійно "гарантували" якість комплектуючих.

Виробництво БТР-4
Військові представництва будуть контролювати якість та не зможуть "вказувати" що і в кого закуповувати

Серед публічних випадків - у 2019 році військова прокуратура повідомила, що керівник 615-го військового представництва впродовж 2014-2017 років уклав ряд фіктивних угод з визначення технічного стану літаків, які ремонтувалися на ДП "Антонов", чим призвів збитків на 5 млн грн. Ще одного "військового представника" на Львівщині у 2018 році спіймали на завданні збитків на 2 млн грн. І це лише найбільш публічні випадки.

"Зміна функціоналу буде закріплено окремою постановою Кабінету Міністрів України. Керівництво Міноборони розуміє, що рішення позбавити військові представництва частини повноважень може зустріти величезний опір від осіб, які вже звикли до такого життя та всіма силами тримаються за свої "важелі". Але в нас зараз є всі можливості зламати цю рудиментарну систему та не дозволити їй адаптуватись до нових вимог, зробивши так, щоб цей механізм працював в інтересах українського війська", - підкреслив заступник Міністра оборони України.

З боку Defense Express додамо, що прозорість та ефективність військових представництв для багатьох країн світу є "головним болем". Лише у США з 1960-х років цей інститут глобально переформатовували три рази. Проте з 90-х років в Україні військові представництва змінювались лише "косметично".

Читайте також: Став відомий план побудови турецьких корветів класу Ada для України