xcounter
#

Міноборони планує з наступного року розпочати фінансування ОТРК "Сапсан"

9556
Самохідна пускова установка ОТРК "Сапсан" на виставці "Зброя та безпека-2018"
Самохідна пускова установка ОТРК "Сапсан" на виставці "Зброя та безпека-2018"

Наразі цей важливий проект вивчається у військовому відомстві України

Заступник міністра оборони з озброєння Олександр Миронюк розповів в інтерв'ю Defense Express про амбітні плани з початку створення в Україні власного високоточного ракетного комплексу середньої дальності від КБ "Південне".

"Міністерство оборони зараз дуже ретельно вивчає цей проект і я сподіваюсь, що з 2021 року ми знайдемо всі можливості щодо його фінансування. Щоб найближчим часом ми отримали цей необхідний комплекс на озброєння Збройних сил", - відзначив Олександр Миронюк.

Читайте також: Чим воюватиме армія України: про "Сапсан" та "Нептун", шифри "Краб" та "Бастіон", доля "Сокіл-300", "Богдани" та інше - Олександр Миронюк

При цьому він виказав упевненість в здатності та потенціалі дніпровських фахівців створити комплекс "Сапсан" на рівні, який не буде поступатися, а можливо й перевершить російський ОТРК "Іскандер".

ОТРК "Грім-2/Сапсан" на полігоні під час підготовки до параду Незалежності у 2018 році

"На сьогодні, враховуючи той стан в якому перебуває це підприємство, я думаю що так (вони зможуть це зробити)", - зазначив замміністра оборони України.

Варто відзначити, що за попередніми оцінками, лише на закінчення випробувань українського оперативно-тактичного ракетного комплексу необхідно близько $300 мільйонів. Принаймні таку суму назвав народний депутат України Роман Костенко після відвідування підприємства "Хартрон".

Макети ракети та двигуна ОТРК "Грім-2" на виставці "Зброя та Безпека-2016"

Нагадаємо, вперше характеристики комплексу "Грім-2" були озвучені у 2016 році. Тоді ж стало відомо, що КБ "Південне" розробляє ОТРК з дальністю 280 км за фінансування Саудівської Аравії. Своєю чергою, для України мала бути створена версія "Сапсан" з дальністю до 500 км.

Випробування двигуна для ОТРК "Грім-2" у 2017 році

На початку 2018 року були оприлюднені кадри зі стендовими випробуваннями двигуна ракети. Також було повідомлено, що такі випробування проводилися кілька разів.

Самохідна пускова установка ОТРК "Сапсан" на виставці "Зброя та безпека-2018"

В жовтні того ж року на Міжнародній виставці "Зброя та безпека-20182 Конструкторське бюро "Південне" показало демонстраційні ролики про польові випробування шасі бойової машини, випробування демонстратора бойової частини, а також збирання конструкторського макета бойової ракети.

Крім того, держпідприємство продемонструвало нові головки самонаведення для ракет.

Пізніше повідомлялося, що на підприємстві вже зібрано щонайменше 12 ракетних двигунів для ОТРК, а його випробувальні пуски заплановані на кінець минулого року. Проте, після цього, інформація про те, чи відбулися випробування і як реалізується проект на цей момент відсутня.

Читайте також: Названа доля БПЛА "Сокіл-300" та проектів вітчизняних ЗРК від ДККБ "Луч"