xcounter
#

Роботи, безпілотники, ракети – в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь

2013
Міноборони суттєво просунулося у питаннях формування і виконання держоборонзамовлення – ЦДАКР
Міноборони суттєво просунулося у питаннях формування і виконання держоборонзамовлення – ЦДАКР

В Міністерстві оборони досягли прогресу у питаннях формування і виконання державного оборонного замовлення. В 2021 році для Збройних сил України закупатимуть те, що необхідно в умовах сучасної війни – наземні роботизовані та безпілотні авіаційні комплекси, протикорабельні ракетні комплекси "Нептун" та інше. Також завдяки потугам Міноборони з’явилася перспектива отримати американо-норвезький протикорабельний комплекс NSM (Naval Strike Missile)

Про це йдеться в заяві Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР) – української спеціалізованої неурядової громадської дослідницької організації, що спеціалізується на аналізі та дослідженні військово-громадянських відносин та військово-промислового комплексу.

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express
Нова та модернізована бронетехніка передана у 2020 році підприємствами "Укроборонпром"

"При формуванні ДОЗ-21 ми побачили конкретні зміни у поглядах на сучасну війну, зокрема, у ДОЗ-21 потрапили не тільки сучасні безпілотні авіаційні комплекси, але й наземні роботизовані комплекси – це прорив", - заявляють у ЦДАКР.

Читайте також: Bayraktar TB2: на що насправді здатний ударний БПЛА та навіщо він Україні (відео)
в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express
Роботизовані платформи для ЗС України: включають в ДОЗ-2021 і готують до параду - щоб дізнатись більше - клікніть на фото

Також тут говорять про те, що беззаперечним успіхом МОУ при формуванні ДОЗ-21 стало "планове та суттєве посилення ВМСУ, зокрема, чітке формування стратегії щодо придбання берегових ракетних комплексів РК-360МЦ "Нептун", катерного та корабельного складу".

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express
ЗСУ отримають комплекс "Нептун" в 2021 році: дізнатись деталі контракту - клікніть на фото

Експерти також відзначили, що важливим досягненням діючої команди Міністерства оборони України "стало укладання контракту в межах ДОЗ-21 із закупівлі партії турецьких безпілотних авіаційних комплексів типу Bayraktar для потреб ВМСУ".

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express, Bayraktar TB2
Безпілотник Bayraktar TB2 має максимальну злітну масу у 560 кг, корисне навантаження – у 55 кг, тривалість польоту – 24 години. На що насправді здатний ударний БПЛА та навіщо він Україні - клікніть на фото

В ЦДАКР також відмітили і інші досягнення Міністерства оборони України в посиленні спроможностей ВМС України і наголосили, що "саме завдяки роботі Міноборони у ВМСУ з’явилася перспектива отримати американо-норвезький протикорабельний комплекс NSM (Naval Strike Missile) із потужною ракетою дальністю ураження цілі 180 км". "Позитивним досягненням стало просування у створенні баз для флоту, отримання плавучого причалу – 2020 рік справді став роком потужного просування у питаннях створення флотської інфраструктури. На черзі отримання ВМСУ нових бронетранспортерів БТР-4Е з покращеними характеристиками", - йдеться також в заяві ЦДАКР.

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express,
Пуск ракети американо-норвезького протикорабельного комплексу NSM (Naval Strike Missile)

Крім того, в Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння говорять про те, що досягнення Міністерства оборони по виконанню ДОЗ-20 в складних умовах року, що минув можна вважати "вагомим результатом".

"Міноборони суттєво просунулося у питаннях формування і виконання державного оборонного замовлення, незважаючи на "важку спадщину" попередньої команди, зокрема, відсутність ДОЗ до весни 2020 року. Затримка із формуванням ДОЗ-20 призвела до того, що перші контракти із підприємствами-виконавцями почали укладати лише у травні", - заявили в ЦДАКР.

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express,
У 2020 році було виконано низку ремонтів корабельного складу ВМСУ, випробувано та прийнято на озброєння нові судна, а також побудовано новий плавучий док

Тут також відмітили, що надзвичайно вдалим кроком стало "укладання контракту на виробництво трьох нових Ан-178 для ЗСУ, що, серед іншого може стати стартом відновлення всесвітньо відомої літакобудівної школи Антонова".

Говорячи про критику на адресу Міністерства оборони України, яка останнім часом лунає в ЗМІ, в ЦДАКР відмітили її необґрунтованість. Зокрема це стосується і питання закупівлі окремих систем іноземного виробництва.

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express,
У 2020 році була посилена і авіаційна складова Збройних сил України

"Аналіз ЦДАКР закупівлі партії броньованих САУ «Дана» із автоматизованою системою управління свідчить, що однозначно є безпідставною критика цього контракту, оскільки йдеться про модернізовану версію артсистеми, а, крім того, Україна отримала від Чехії й окремі технології. До того ж, контракт не суперечить розвитку вітчизняної САУ "Богдана"", наголошується в експертній заяві.

Нагадаємо, що, як повідомляв Defense Express раніше, очільник оборонного відомства Андрій Таран відзвітував про виконання державного оборонного замовлення 2020 року на рівні 99,5%.

в МОУ якісно покращили підходи до закупівель озброєнь, Defense Express, Андрій Таран, Міністр
Андрій Таран: "Станом на 26 грудня 2020 року Міністерство оборони України виконало державне оборонне замовлення на 99,5%"

За його словами, вдалося забезпечити постачання Збройним силам ОВТ на рівні тогорічних показників, а за низкою напрямів навіть перевищити обсяги 2019 року. Зокрема, мова йде про забезпечення підрозділів окремими видами боєприпасів, бронетехніки та сучасних цифрових засобів зв’язку.

Про те, що "до кінця 2020 року Збройні Сили України отримають найбільшу кількість озброєнь та нової техніки у порівнянні з попередніми роками" раніше в ексклюзивному інтерв'ю Defense Express також заявляв заступник міністра оборони України Олександр МИРОНЮК.

Він тоді акцентував увагу на тому, що "попри негативний вплив коронавірусу та запізнілий старт з виконанням державного оборонного замовлення, Міноборони активно співпрацює з державними та приватними виконавцями ДОЗу задля його своєчасно і якісного виконання".

Читайте також: Олександр Миронюк, заступник Міністра оборони України - про ДОЗ-2020, очікування "Нептуна", британські катери та інші аспекти переозброєння війська