xcounter
#

Міністр оборони України повідомив про практично повне виконання ДОЗ-2020

2071
Нова та модернізована техніка під час передачі підрозділам ЗСУ на день Державного прапора у серпні 2020 року
Нова та модернізована техніка під час передачі підрозділам ЗСУ на день Державного прапора у серпні 2020 року

Однак про фінансування "Нептуна" чи конкретні строки укладання контракту на Ан-178 нічого нового сказано не було

Очільник оборонного відомства Андрій Таран повідомив про виконання державного оборонного замовлення 2020 року (станом на 26 грудня ц.р.) на рівні 99,5%.

За його словами, вдалося забезпечити постачання Збройним силам ОВТ на рівні тогорічних показників, а за низкою напрямів навіть перевищити обсяги 2019 року. Зокрема, мова йде про забезпечення підрозділів окремими видами боєприпасів, бронетехніки та сучасних цифрових засобів зв’язку.

Читайте також: ДАХК "Артем" отримала велике замовлення на ракети "Нептун" та РС-80, підприємство переходить на звичайний режим роботи
ЗСУ
Нова та модернізована техніка під час передачі підрозділам ЗСУ на день Державного прапора у серпні 2020 року

"Підписано державних контрактів на суму 21 млрд 897 млн 870 тис. грн із загальних виділених 22 млрд 4 млн 740 тис. грн. Збільшено обсяги закупівлі нового та модернізованого озброєння, військової техніки та виробів спеціального призначення, поставленого до військ", - відзначив Міністр оборони України.

Так, у цьому році підрозділам ЗСУ було поставлено 10,5 тис. одиниць техніки, 3,2 млн штук боєприпасів. Також міністр повідомив про авансування у розмірі 6,5 млрд на виготовлення та постачання зразків озброєння та військової техніки у наступному році.

бронетехніка
Нова та модернізована бронетехніка передана у 2020 році підприємствами "Укроборонпром"

"Основний ресурс наступного року варто планувати на закупівлю нового озброєння, а не на ремонт застарілих зразків. Варто змінити хибну практику, коли Державне оборонне замовлення та формування закупівель використовується лише як спосіб забезпечення поточних потреб Збройних сил України. Маємо створити умови та використовувати ДОЗ як інструмент стратегічного розвитку ЗС України", - наголосив Андрій Таран.

Торкнувся очільник Міноборони й питання нового закону "Про оборонні закупівлі" (нагадаємо, з 1 січня старі закони, що стосуються закупівель на потреби армії, втрачають силу).

ВМСУ
У 2020 році було виконано низку ремонтів корабельного складу ВМСУ, випробувано та прийнято на озброєння нові судна, а також побудовано новий плавучий док

"Відповідним підрозділам Міністерства оборони також поставлено завдання у найстисліші терміни забезпечити імплементацію положень закону України "Про оборонні закупівлі".

У 2021 році маємо перейти до нових процедур закупівель товарів, робіт і послуг оборонного призначення. Для цього розробляємо нову методику закупівлі за вартістю зразка, яка враховуватиме його життєвий цикл", - повідомив Міністр оборони.

Однак тут варто зауважити, що новий закон (який мав почати діяти та забезпечувати держзакупівлі для ЗСУ з 1 січня 2021 року) не готовий. Тобто підприємства ОПК найближчим часом не зможуть нормально працювати та укладати нові контракти на постачання техніки ЗСУ.

ЗСУ
Також у 2020 році була посилена авіаційна складова Збройних сил

"Вже зараз зрозуміло, що з 1 січня 2021 року повністю постанови (закону "Про оборонні закупівлі") погоджені, прийняті та написані не будуть.

Проте протягом січня, максимум лютого, усі необхідні постанови для імплементації закону мають бути ухвалені Кабінетом Міністрів України", - повідомив голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України Ігор Копитін 24 грудня ц.р.

Нептун

А отже постає, наприклад, питання, чи були укладені та профінансовані контракти з виробництва наземної версії протикорабельного комплексу РК-360МЦ "Нептун". Ще в середині цього місяця це питання вирішене не було і про розв’язання цієї проблеми офіційні джерела не повідомляли, як, до речі, не згадав про це й очільник оборонного відомства.

А ось про ще один надважливий контракт на закупівлю Ан-178 Міністр оборони згадав.

Ан-178

"Проведена необхідна підготовча робота для підписання контракту на замовлення для потреб ЗСУ трьох літаків Ан-178, який буде підписано найближчим часом", - повідомив Андрій Таран.

Читайте також: КБТЗ хоче замовити шість танкових прицілів для стрільби керованими ракетами