xcounter
#

У кого РФ купила Т-34, хто "злив" дані по бронетанковому заводу та чи впорався 109-річний раритет з пошуками "Москви": події тижня війни від Defense Express

12448
"Парадні" Т-34-85 рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел
"Парадні" Т-34-85 рашистів, ілюстративне фото з відкритих джерел

109-річна "Коммуна" не впоралася с пошуками крейсера "Москва", де РФ купляла "парадні" Т-34 та хто злив дані для ударів по бронетанковому заводу – розповідаємо про ці та інші новини й події тижня війни з рашистськими окупаційними військами

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

109-річна "Коммуна" не впоралася

Знищений ракетний крейсер "Москва", який був уражений "Нептуном", не дає покою рашистам. У район, де флагман Чорноморського флоту лежить на дні, з Новоросійська вийшло рятувальне буксирне судно проекту 22870 "Профессор Николай Муру".

Читайте також: Хайп на зброї: протикорабельна ракета Blue Spear 5G SSM для України - чому це фейк
"Профессор Николай Муру" пійшов до крейсера "Москва"

Зазначимо, що 22 квітня до крейсера "Москва" було направлено унікальний 109-річний раритет - допоміжне рятувальне судно "Коммуна" на якому встановлено рятувальний глибоководний апарт АС-28. Але, скоріш за все, його можливостей не вистачає для проведення усіх робіт, які запланували провести рашисти. Деталі – у нашому матеріалі.

Рашисти не встигли "замаскувати" свій корабель

Видання "Крым.Реалии" опублікувало фотографії, котрі зробив їх кореспондент в окупованому Криму. На світлині зображені два великі десантні кораблі проекту 775, на борту одного із яких можемо побачити червоні "плями" від грунтовки.

Великий десантний корабель проекту 775 в акваторії окупованого Криму, ймовірно БДК
Великий десантний корабель проекту 775 в акваторії окупованого Криму, ймовірно БДК "Королев"Балтійського флоту ВМФ РФ, дата публікації – 8 травня 2022 року, фото - "Крым.Реалии"

В оригінальній публікації підписано, що цей ВДК начебто "пошкоджений", хоча видимих візуальних слідів зовнішніх пошкоджень нема. Якщо приглянемось уважніше, то побачимо, що корабель просто намагаються перефарбувати із темно-сірого у світло-сірий колір, заодно замалювати тактичний номер і так "замаскувати" цю плаводиницю. Про спроби "замаскувати" корабель – у нашому матеріалі.

У кого рашисти купили Т-34

Парад на 9 травня дав багато приводів затролити Кремль – мало того, що не підняли у повітря авіацію, так ще й взагалі викотили на парад танки Т-34 замість звичного "вундер-ваффе". Мовляв, такими темпами орки скоро "докотяться" до тачанок з кулеметами.

Танки Т-34-85 до 2019 року були в строю армії Лаоса, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танки Т-34-85 до 2019 року були в строю армії Лаоса, ілюстративне фото з відкритих джерел

Насправді рашисти "докотились" до "парадних" Т-34 ще в 2019 року. Можливо, прозвучить неймовірно, але саме в тому році РФ спеціально для проведення парадів та інших заходів "воєнно-історичного характеру", і також для зйомки кіно придбала в Лаосі 30 танків Т-34-85. Деталі – у матеріалі Defense Express.

СБУ знайшла, хто "злив" дані для удару по Миколаївському бронетанковому заводу

Служба безпеки України сповістила, що її співробітники встановили та затримали ворожого агента, який допоміг ворогу завдати артилерійський удар по будівлям Миколаївського бронетанкового заводу, що входить до складу "Укроборонпрому".

БТР-80 в цеху Миколаївського бронетанкового заводу, фото за грудень 2020 року
БТР-80 в цеху Миколаївського бронетанкового заводу, фото за грудень 2020 року

Цікаво, що в цій історії "проміжною ланкою" виступив один із проросійських блогерів, якому "зливали" інформацію через заборонену в Україні соцмережу. Більше – у нашому матеріалі.

Кораблі рашистів уже третій місяць не можуть пройти в окупований Крим

На даний момент росіяни в Середземному морі тримають ударне корабельне угрупування із 13 бойових кораблів та п’яти допоміжних, зокрема дев’яти ракетних, склад якого лишається незмінним із 7 лютого 2022 року. В складі цього угрупування досі лишаються чотири ракетні кораблі Чорноморського флоту ВМФ РФ – фрегат "Адмирал Григорович" проекту 11356Р, корвет "Орехово-Зуево" проекту 21631 "Буян-М", та два дизель-електричні субмарини проекту 636.6 – "Новороссийск" та "Краснодар".

Фрегат Чорноморського флоту РФ
Фрегат Чорноморського флоту РФ "Адмирал Григорович", що досі перебуває у водах Середземного моря, ілюстративне фото з відкритих джерел

Про це на своїй сторінці у Facebook написав Андрій Клименко, головний редактор порталу BlackSeaNews та керівник Моніторингової групи "Інституту Чорноморських стратегічних досліджень".

Клименко зазначив, що на початку війни РФ намагалась повернути в Чорне море чотири ракетні кораблі, для ударів по Україні та вогневої підтримки морських десантів. Але це не вдалося, бо 27 лютого 2022 року Туреччина заборонила кораблям ВМФ РФ прохід протоками Босфор та Дарданели "на вхід" у Чорне море. Більше деталей – у нашому матеріалі.

Читайте також: Чому отримання німецьких ЗРК IRIS-T Україною менш реалістичніше ніж навіть Patriot або NASAMS