xcounter
#

Хайп на зброї: протикорабельна ракета Blue Spear 5G SSM для України - чому це фейк

Blue Spear 5G SSM
Blue Spear 5G SSM
34747

Blue Spear 5G SSM​ - протикорабельна ракета, якої ще не існує, а Ізраїль не забороняв Естонії реекспорт зброї до України

Днями абсолютна більшість ЗМІ та численні Telegram-канали вибухнули новиною про те, що Україна може розраховувати на отримання ізраїльських протикорабельних ракет Blue Spear 5G SSM. Їх нібито має передати Естонія, бо Ізраїль схвалив запит на їх передачу Україні.

Головна проблема цих ракет в тому, що їх ще не існує. Контракт на цей береговий ракетний комплекс був підписаний Естонією у жовтні 2021 року. Це звісно не виключає, що Естонія, отримавши Blue Spear 5G SSM, який має стати основою оборони їх узбережжя, передасть його Україні. Але строки отримання цього комплексу не оголошувались. А станом на травень 2022 року про будь-які випробувальні пуски Blue Spear 5G SSM - невідомо.

Читайте також: Що за "цікава" машина "рятувала" рашистів, які вижили у пеклі Сіверського Донця

Звісно ніхто перевіряти першоджерело не захотів, а дехто взагалі не став його вказувати, тим самим лише легалізував інформацію.

А почалось це від публікації журналіста Ростислава Демчука, який і запустив хвилю хайпу.

Також треба уточнити, що Ізраїль не накладав жодних обмежень на реекспорт зброї. Цей фейк розвінчала особисто міністр закордонних справ Естонії Ева-Марія Лійметс ще 2 травня.

"Я не знаю про жодні заборони. Це питання порушили б на зустрічах з міністрами закордонних справ Яіром Лапідом та міністром оборони Бені Ганцем 2 травня. Ми отримали дозвіл від усіх країн на те, що ми хотіли (передати Україні)", - наголосила Ева-Марія Лійметс.

Також для розуміння про "автора" вкиду про Blue Spear 5G SSM, раніше він повідомляв про те, що "50 одиниць німецьких зенітних установок "Gepard" вже в Україні!".

У зв'язку з цим Defense Express може лише закликати спільноту уважніше ставитись до перевірки інформації. Бо працює досить проста формула. Якщо фейкова новина заходить краще ніж справжня, то саме таких фантазій буде становитися кожного дня все більше і більше. І вже скоро підуть фейки про отримання Україною лінкору "Міссурі", трьох ескадрилій X-fighter та вступу до ЗСУ окремої ельфійської когорти.

Оновлено 18:50 14 травня: Міністерство оборони Ізраїлю офіційно спростувало інформацію про реекспорт Blue Spear 5G SSM.

Читайте також: Чому отримання німецьких ЗРК IRIS-T Україною менш реалістичніше ніж навіть Patriot або NASAMS