xcounter
#

Естонія купить в Ізраїлю протикорабельні ракети, які розробляються для флоту Сінгапуру

1395
Рендер протикорабельної ракети Blue Spear
Рендер протикорабельної ракети Blue Spear

Певний час Естонії доведеться розраховувати на "ракетний щит" Польщі, яка має протикорабельні комплекси NSM та активно їх використовує для захисту країн Балтії. Ракетний комплекс Spike NLOS як засіб берегової оборони естонських військових, схоже, не влаштував взагалі

Міноборони Естонії прийняло рішення закупити протикорабельні ракети Blue Spear ізраїльської розробки, які мають заявлену дальність стрільби до 290 кілометрів, та будуть запускатись із наземних пускових. Про це розповідає прес-служба ізраїльської оборонної корпорації Israel Aerospace Industries.

Підписантами угоди в даному випадку є Естонський центр оборонних інвестицій (ECDI) та компанія Proteus Advanced Systems – спільне підприємство ізраїльської IAI та сінгапурської ST Engineering Land Land Systems. .

Читайте також: Виробник ракетних катерів для ВМС України розповів детально, як будуватиме два фрегати для Індонезії

Ізраїль та Сингапур активно співпрацюють у сфері військово-морських технологій. На фото - уже колишньому очільнику уряду Ізраїлю Нетаньяху презентують прототип ПКР Blue Spear

Стверджується, що ракету Blue Spear було обрано серед інших конкурентів на відкритому тендері, однак – перелік конкурентів не розкривається.

Головна особливість Blue Spear – це "інтелектуальна система наведення", яка дозволяє виконувати перенацілювання у польоті, і таким чином ця ПКР придатна для ураження військових цілей в районах, де є інтенсивне цивільне судноплавство.

Висадка морської піхоти Балтійського флоту РФ "наплавом" під час навчань "Запад-2021", фото - прес-служба Міноборони РФ. Саме для захисту від російського Балтфлоту Естонії потрібні власні протикорабельні ракети

Вартість майбутньої закупки, кількість ПКР та строк їхньої поставки – також поки що не розкриваються. Це може бути пов’язане з тим, що по Blue Spear ще тривають конструкторські роботи, і ця ПКР ще не була адаптована для запуску із суходолу та не була поставлена на шсі.

Але тут цікавий сам принцип, який обрало естонське Міноборони для розвитку своїх військово-морських сил, тобто ставка саме на "повноцінну" ПКР наземного базування, навіть якщо вона буде десь в далекій перспективі.

Міноборони Естонії розглядало варіант купівлі ракетного комплексу Spike NLOS як імпровізованого засобу берегової оборони

Тут варто нагадати, що влітку 2021 року збройні сили Естонії розглядали варіант купівлі легкого керованого ракетного комплексу Spike NLOS на шасі JLTV, та навіть провели тестові стрільби. Цей комплекс "підкупав" своєю відносною дешевизною та доступністю, однак програвав за дальністю стрільби – лише до 30 кілометрів.

Тим більш, за своїми попередніми планами Міноборони Естонії й так розраховувало, що зможе озброїтись протикорабельними ракетами берегового базування не раніше 2026 року.

А до цього часу, схоже, естонцям доведеться покладатись на ВМС Польщі, які завзято використовують свої протикорабельні комплекси NSM для захисту країн Балтії від можливої агресії РФ.

Протикорабельні комплекси NSM на борту одного із десантних кораблів ВМС Польщі прямують до Естонії, травень 2021 року
Читайте також: Велика Британія почала підготовку екіпажів для майбутніх тральників Sandown ВМС України