xcounter
#

Сербія нарешті замовила 12 Rafale у Франції по 225 млн євро за літак, але це не просто про винищувачі, а про РФ та Китай

Rafale (всі фото: Armée de l'Air et de l'Espace)
Rafale (всі фото: Armée de l'Air et de l'Espace)
3338

Белград за 2,7 млрд євро купив 9 одномісних та 3 двомісних Rafale зі строком постачання у 2028 по 2029 роках

Як анонсувалось декілька днів тому, Франція та Сербія уклали твердий контракт на 12 винищувачів Rafale Сербії, перемовини навколо яких тривали 2 роки. Офіційно вартість контракту визначена у межах 2,7 млрд євро та охоплює постачання 12 винищувачів (9 одномісних та 3 двомісних) зі строком у 2028-2029 році.

Тобто мова йде про нові машини, хоча Франція активно практикує продаж вживаних машин, як наприклад, Хорватії. І відповідно до цієї домовленості, яка була укладена 29 серпня, вартість винищувача Rafale за твердим контрактом - 225 млн євро. При цьому навіть за такою ціною необхідно встати у чергу довжиною 4-5 років.

Читайте також: Українські зброярі вказали на критичне рішення Уряду, яке першим вб'є малих виробників FPV-дронів та окопного РЕБ
Rafale

Варто додати, що це знову підіймає питання ціноутворення. Бо у 2021 році Хорватія

12 Rafale замовила за 1,15 млрд євро

, але вживаних, у версії F3R, хоч і не старіше 10 років та після відновленого ремонту. Тобто по 95,83 млн євро за один. А Греція у 2020 році за майже ті самі

2,8 млрд євро 18 Rafale, але 12 уживаних та 6 нових

, тобто по 155,5 млн євро за літак.

Сербія завдяки цим Rafale замінить свої МиГ-29, які не лише були в неї з часів Югославії (після війни 1999 року залишилось до 5 літаків, після катастрофи 2009 року залишилось 4), а ще 6 вживаних МиГ-29 від РФ та 4 від Білорусі переданих у 2017 та 2019 роках. Тобто зараз у сербських повітряних силах 14 МиГ-20 (з них 3 навчально-бойові), але їх експлуатація фактично унеможливлена через санкції.

А саме тому закупівля Сербією французьких Rafale має дуже серозну політичну складову, яка об'єктивно переважає над технічними аспектами. І хоча президент Сербії Александр Вучич прямо заявив, що не може закупити замість старих МиГ-29 нові російські літаки через те, що їх неможливо доставити до Сербії, насправді мова йде про помітний дрейф країни у бік Європейського союзу.

Rafale

Зрештою, при бажанні, завжди можливі цікаві ходи. Наприклад, за наявною інформацією, Сербія на початку 2024 року домовилась з Угорщиною щодо викупу БТР-80А російського виробництва. Хоча треба визнати, що прогорнути угоду із винищувачами могло бути значно складнішою справою.

Але на фоні того, що російська зброя дійсно стала токсичною, з поля зору часом зникає те, що Сербія могла звернути увагу хоч і не на російські, то на китайські винищувачі. Зрештою Белград вже має досвід закупівлі китайського озброєння - ЗРК FK-3 (експортна назва HQ-22, який є китайською версією С-300/400). І замовлення цього комплексу відбулось ще у 2020 році.

А те, що два роки поспіль Александр Вучич говорив про намір закупити саме Rafale, дійсно вказує на те, як активно пише європейська преса, що Париж угодою на Rafale наближає Белград до ЄС та врегульовує питання Косово.

Читайте також: У Празі вперше розкрили ціну та одного з постачальників снарядів до України за чеською ініціативою