xcounter
#

Сербія обрала китайське замість російського: FK-3 переміг С-300

1645
HQ-22 (HongQi-22, FК-3 в експортному варіанті)
HQ-22 (HongQi-22, FК-3 в експортному варіанті)

Сербія замість російських С-300 купила китайські FK-3

Сербська армія отримає зенітно-ракетну систему китайського виробництва HQ-22 (FК-3 в експортному варіанті) замість російських комплексів С-300. Закупівля відбулася в рамках відповідного договору, на що вказує Річний звіт про діяльність публічної компанії Jugoimport-SDPR за останній рік.

HQ-22 (FК-3 в експортному варіанті)

Зокрема, зазначено, що розмір контракту укладеного компанією склав 620,3 мільйона доларів США. Це була одна з найбільших вартісних угод зазначених Jugoimport за звітній період.

Читайте також: Комплекс RALAS: помічник піхоти від сербів

Іншими контрактами стали:

- модернізація МіГ-29, яка стосується інтеграції додаткової авіоніки, РЛС та встановлення нових ракет "повітря-повітря" та "повітря-земля";

- придбання французьких легких ракетних систем "Містраль 3";

- закупівля китайських безпілотників СН-92A (які вже прибули та були представлені публіці 4 липня 2020 року в аеропорту Батайниця).

БПЛА CH-92A китайского производства на авіабазі в Сербії

Інші проекти Jugoimport знаходяться в процесі реалізації.

Відомо, що зенітний ракетний комплекс середнього радіусу дії HQ-22 (HongQi-22, "Хунци-22", "Червоний прапор-22") призначений для ураження літаків, безпілотних літальних апаратів, крилатих ракет і вертольотів противника на всіх висотах їх бойового застосування, вдень і вночі, в будь-яких погодних умовах при активній радіоелектронній протидії противника. Точні тактико-технічні характеристики FK-3 невідомі, оскільки це експортна система. Поки китайці на виставках озброєнь надавали лише мізерну інформацію, згідно з якою ця система здатна вражати цілі на відстані до 100 км та висоті до 27 км. Однак не виключається, що ракети з комплексу мають кращі від заявлених характеристики.

Варто зазначити, що видання Jugoimport-SDPR зазначає, що два роки тому китайська ЗРС FK-3 згадувалася в ЗМІ як система, яка буде придбана для модернізації ППО Сербії. Одним із прикладів є початок цієї теми в липні 2018 року, коли делегація Міністерства оборони Сербії відвідала компанію в Пекіні та побачила системи FK-3 та FM-3000.

Натомість в ЗМІ та серед населення активно обговорювалася тема з придбання ЗРК С-300. Адже до цього часу лише колишній СРСР був єдиним джерелом ракетних технологій для знищення цілей у повітряному просторі Сербії. Сербська армія досі використовує радянські системи, успадковані з часів Югославії, а оборона Белграду забезпечується підрозділами ППО, на оснащенні яких перебувають ЗРК "Нева-М" із зоною ураження на відстані до 25 км та висотою до 18 км.

Отже, як пише видання Balkanska bezbednosna mreža, громадська думка до сьогодні була "зачарована" старими системами С-300 та новими С-400. Коли ЗМІ згадують про ці системи в заголовках, очікується "винятковий рівень читацької зацікавленості".

З 2012 року в публічному просторі часто оголошувалося, що закупівля нових російських систем "неминуча".

Кульмінацією проросійської хвилі стали навчання "Слов’янський щит-2019" у жовтні минулого року, коли дві самохідні ЗРС С-400 були розміщені на вогневих позиціях в аеропорту Батайніца.

Російська ЗРС С-300 під час параду

Пізніше, вже в липні 2020 року російське видання ТАСС навіть повідомило, посилаючись на військово-дипломатичне джерело, що Сербія зробила Росії офіційну заявку на постачання комплексу С-300ПМУ-2 у 2021 році.

Однак не так склалося, як гадалося. Врешті, сербська сторона надала перевагу китайському комплексу ППО, замість російського. Що стало причиною такого вибори достеменно не відомо, однак експерти пов’язують це з "більш вигідними пропозиціями наданими Сербії китайською стороною".

Окремо варто зазначити, що для китайського військової промисловості постачання FK-3 в Сербію є надзвичайно цінним проникненням на абсолютно новий ринок, адже, поки що, користувачами китайських систем ППО середнього та дальнього радіусу дії були лише союзники Китаю в Азії.

Читайте також: У Сербії представили модернізований танк М-84