xcounter
#

У Празі вперше розкрили ціну та одного з постачальників снарядів до України за чеською ініціативою

За чеською ініціативою Україна має до кінця року отримати 500 тисяч артснарядів (всі фото: ЗСУ)
За чеською ініціативою Україна має до кінця року отримати 500 тисяч артснарядів (всі фото: ЗСУ)
6537

На оголошення ціни та однієї з країни постачальників снарядів до України у Czechoslovak Group пішли через медіаатаку

Компанія Czechoslovak Group, яка займається постачанням боєприпасів до України за чеською ініціативою, вимушено розкрила деякі деталі цих постачань. Зокрема вперше названо одну з країн-постачальників та ціну 155-мм боєприпасу, що закуповуються.

Зазначимо, що до цього часу інформація щодо країн в яких закуповуються боєприпаси для України не розголошувалась. Було відомо лише те, що це країни, де РФ має доволі активні позиції, але маємо додати, що Туреччина була доволі вірогідним кандидатом й навряд ці постачання були невідомі російській розвідці.

Читайте також: Чи допомагає термокамуфляж у реальності: відповідь від українського дрона та російських окупантів

Але це офіційне розкриття було зроблено вимушено та є наслідком кризової комунікації на фоні спроб атакувати Czechoslovak Group у медіапросторі. Зокрема компанія зазначила, що між чеськими посадовцями та журналістами циркулюють документи із ціновою пропозицією одного з турецьких виробників на 155-мм артилерійських осколково-фугасних снарядів. У них фігурує ціна у 2700 доларів за одиницю.

Водночас за чеською ініціативою постачання здійснюється за ціною у 3200 євро. Тобто між цими двома цінниками близько 750 доларів різниці, що і стало приводом для можливих звинувачень. Саме тому у Czechoslovak Group підкреслили, що пропозиція ціни завжди є орієнтовною, а не твердою законтрактованою ціною.

Більше того, є суттєва різниця між ціною на складі виробника та ціною на складі у замовника. Бо до неї варто додати всі транспортні витрати за перевезення вибухонебезпечного військового вантажу, страхування такої операції, а також податків та мит.

Також до неї додається вартість тари, яка не була вказана у ціновій пропозиції. А окрім неї, як вказує Czechoslovak Group, існують певні непублічні витрати, наприклад, "заміна деяких компонентів боєприпасів на компоненти нового виробництва". Враховуючи це уточнення виходить, що деякі з турецьких боєприпасів можуть бути старими й потребувати заміни, наприклад, підривачів, або вишибних зарядів.

снаряд

Зрештою чеська компанія визнає, що у цій різниці між цінами є її справедливий та помірний прибуток. Але підкреслює, що є "не простим посередником або перепродавцем, а надає досить складну послугу зі значною додатковою вартістю, використовуючи свої давні ноу-хау в області торгівлі військовими матеріалами".

Також варто додати, що міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський оголосив, що у межах чеської ініціативи протягом липня-серпня Україна отримала 100 000 одиниць боєприпасів, а до кінця року - 500 000 великокаліберних артснарядів.

Читайте також: 1,3 млрд доларів на Javelin за рік: укладено рекордний контракт, в ньому є й Україна