xcounter
#

Чи допомагає термокамуфляж у реальності: відповідь від українського дрона та російських окупантів

10951
Чи допомагає термокамуфляж у реальності: відповідь від українського дрона та російських окупантів

Спеціальні накидки дійсно допомагають приховати тепло від людського тіла, але це не значить, що від тепловізора вийде сховатися

Використання термокамуфляжу, спеціальних накидок, які мають маскувати від виявлення за допомогою тепловізорів, залишається певною мірою спірним рішенням. Особливо, коли мова йде про кустарні зразки. І на питання, наскільки вони ефективні може дати відповідь відео від української групи ударної аеророзвідки Aerobomber_UA.

На ньому зафіксована спроба росіян у таких накидках, скоріш за все, здійснити висування для штурму.

Читайте також: 1,3 млрд доларів на Javelin за рік: укладено рекордний контракт, в ньому є й Україна

І на ньому чудово видно, що термокамуфляж, який використав ворог не те, що ніяк не допомагає замаскуватись, а навпаки є дуже непоганим демаскуючим фактором.

термокамуфляж рф у тепловізор

При цьому з одного боку термокамуфляж дійсно відпрацював й повністю сховав теплову сигнатуру людини, але це не має практичного значення. Бо

температура такої накидки виявилась меншою за температуру ґрунту й саме тому вони темні та дуже добре помітні у тепловізорі.

Тобто головна проблема таких накидок у тому, що вони мають свою окрему температуру, а не температуру поверхні на якій знаходиться людина. Можливо на фоні неба чи у складній лісній місцевості це матиме значення, але не у випадку спроби сховатися від тепловізійної камери квадрокоптера.

термокамуфляж рф
Приклади російського термокамуфляжу від приватних постачальників

Варто звернути увагу на те, що ворожі бійці вірили у можливості свого термокамуфляжа та намагались не рухатись. А натомість стали лише зручнішою ціллю для українського оператора дронів. Водночас слід зазначити, що існують зразки термокамуфляжа, які мають значно кращі маскувальні можливості, але й вони навряд дозволяють сховатися у "голому полі".

Читайте також: Туреччина остаточно затвердила проєкт свого першого повноцінного авіаносця MÜGEM