xcounter
#

Українські зброярі вказали на критичне рішення Уряду, яке першим вб'є малих виробників FPV-дронів та окопного РЕБ

Виробництво FPV-дронів, це запорука безлічі малих виробників, а не одного заводу "важкого дронобудування"
Виробництво FPV-дронів, це запорука безлічі малих виробників, а не одного заводу "важкого дронобудування"
4041

​Також досі не вирішено питання кредитних програм, а декларування укладання багаторічних контрактів виявились піаром

Українські зброярі зараз працюють не лише під систематичними ударами РФ, а й в умовах, коли власна держава досі не створила сприятливі умови для їх роботи. Більше того, деякі нові рішення стають або лише піаром, або закладають під український оборонно-промисловий комплекс міну сповільненої дії.

Про це у своїй публікації на "Українській правді" написав очільник "Української бронетехніки" Владислав Бельбас. За його словами найбільшою проблемою зараз є прийнята Кабінетом міністрів постанова 1275, яка обумовила блокування виплат постачальнику зброї, в тому числі й виробнику, до повного виконання контракту, тобто було виключена можливість оплати в міру виконання.

Читайте також: У Празі вперше розкрили ціну та одного з постачальників снарядів до України за чеською ініціативою

Простою мовою, якщо раніше зброяр міг відвантажити партію й отримати гроші за неї, то тепер має поставити 100% продукції, виконати всі інші вимоги, а лише після цього отримати гроші. На практиці це означає дуже просту річ: якщо отримати оплату за роботу можливо лише через умовний рік, то саме на цей час підприємство залишається без обігових коштів. Бо вони пішли на контактування комплектуючих, оплату праці тощо, а лише після завершення всієї роботи можливо отримати оплату за виконану роботу. А ще треба додати зростання курсу іноземних валют, що буде компенсовано також лише після завершення контракту.

міномет українська бронетехніка
Міномети від "Української бронетехніки"

Більше того, сама ця ситуація дуже критична, бо без грошей неможливо виробляти озброєння: "якщо у підприємства нема вільних обігових коштів, воно не може виконати контракт та врешті зриває поставки для Сил оборони". А тому, як зазначає Владислав Бельбас, "рано чи пізно як державні, так і приватні компанії, не зможуть забезпечувати виконання контрактів, їм просто не вистачить запасу міцності".

"Це призводить не тільки до стагнації діючих великих підприємств (насамперед приватних), а й до вибивання малих виробників з інноваційними продуктами", - зазначається у публікації. Тобто першими зникнуть малі виробники, тобто ті зброярі, які зараз постачають FPV-дрони, окопний РЕБ, робототехніку тощо.

дрони зсу

На додачу до цієї ситуації, як йдеться у публікації, досі українські зброярі не мають можливості взяти участь у довгострокових спеціальних кредитних програмах, які необхідні для старту чи розширення виробництва. Також досі, попри дуже довгі розмови про те, що українські зброярі будуть отримувати довгострокові контракти на три роки, це питання не вирішено.

"Станом на сьогодні жоден з укладених трирічних контрактів не профінансовано. Фактично, ці документи в нинішніх умовах - не більше, ніж листок паперу, бо всі вони укладені без взяття фінансових зобов’язань... Тобто тема довготривалих контрактів для оборонки - це лиш піар", - зазначив очільник "Української бронетехніки".

Причина, чому це досі не реалізовано - не було змінено законодавство, яке обмежує взяття фінансових зобов’язань поза межами чинного бюджету. Водночас жодних кроків зі змінами законодавства так і не було зафіксовано і вони не обговорюються.

На фоні цього можливо лише додати, що без цієї умови Україні буде дійсно доволі складно пояснити таким компаніям, як BAE Systems, або будь-якому іншому західному оборонному гіганту, чому, наприклад, у Данії можливо підписати 5-річний контракт на постачання 115 БМП CV90 на логічних умовах оплати, а в Україні, яка хоче 1000 таких машин - ні.

Читайте також: Чи допомагає термокамуфляж у реальності: відповідь від українського дрона та російських окупантів