xcounter
#

Продаж 12 Rafale Сербії погоджений через 2 роки перемовин, питання лише у офіційному візиті

2994
Rafale (всі фото: Armée de l'Air et de l'Espace)
Rafale (всі фото: Armée de l'Air et de l'Espace)

Угода вийшла на фінішну пряму після того, як Белград 2 роки прямо говорив, що хоче закупити французькі винищувачі й готовий викласти за них 3 млрд євро

Французький Dassault Aviation успішно завершив перемовини із Сербією про продаж 12 винищувачів Rafale й сторони готові укласти тверду угоду.

Про це повідомило французьке видання LaTribune з опорою на власні джерела, зазначивши, що все що залишилось - провести офіційну зустріч президентів Александара Вучича та Емманюеля Макрона, під час якої й буде підписаний контракт. Хоча якраз із цим можуть бути певні затримки, бо Париж вимагає від Белграду нормалізувати відносини із Косовом.

Читайте також: Данія під ізраїльські ATMOS 2000 хоче замовити високоточні снаряди Excalibur, але ціна дуже суперечлива

Але з боку Defense Express зазначимо, що якщо інформація від французького видання вірна, то мова йде про фінальну главу в епопеї, яка тривала два роки. Бо ще у 2022 році у Сербії заговорили про намір знайти заміну старим МиГ-29, які через загрозу санкцій стало неможливо обслуговувати у РФ. А у квітні 2024 року Вучич вже втрете публічно проголосив бажання закупити саме Rafale, додавши, що якщо Париж відмовить розпочнеться пошук інших варіантів.

Rafale

І варто додати, що Сербія цілком могла зробити несподіваний крок та закупити звісно не російські, а китайські винищувачі. Зрештою у 2020 році Белград замовив у Пекіна FК-3 - експортну версію HQ-22, створеного на базі С-300. Але серби дійсно доволі вперто хочуть саме Rafale.

При цьому для Dassault Aviation сербський контракт також доволі зручний. Зазначається, що французька компанія шукала саме невеликий контракт на 12-18 винищувачів для закриття виробничих можливостей. Бо наразі виконуються замовлення на 80 Rafale для Об'єднаних Арабських Еміратів, 42 для Франції, 42 для Індонезії.

А ще виконуються контракти для Хорватії, Єгипту та Греції, а серед потенційних контрактів - ще 54 машини для Саудівської Аравії. І постачатись вони будуть до середини 2030-х років, якщо звісно не буде будь-яких форс-мажорів.

Rafale

А варто додати, що у можливості Dassault Aviation виконувати навіть поточні контракти станом на початок 2024 року вже викликали певний скепсис. Бо це вимагало збільшити випуск з 13 до 24 Rafale на рік.

Водночас Сербія цілком може розраховувати не на нові, а не вживані літаки. Зокрема Хорватія у 2021 році закупила 12 вживаних винищувачів Rafale F3R (не старіше 10 років) за 1,15 млрд євро. А Греція у 2020 році замовила 12 уживаних та 6 нових Rafale за 2,8 млрд доларів.

Читайте також: Хорватія має БМ-21 "Град", хоче купити M142 HIMARS і це буде дуже цікавий приклад