xcounter
#

Сербія уже 2 роки хоче купити Rafale замість МиГ-29, але справа ніяк не йде

4294
Сербські МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел
Сербські МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел

Схоже, що тут справа скоріше в політичних, аніж у фінансових моментах

Ще в квітні 2022 року Сербія вперше заявила про свій намір придбати у Франції винищувачі Rafale для заміни отриманих від Росії МиГ-29. Уже тоді йшлось про те, що Белград хоче отримати 12 нових літаків.

На той момент Сербія уже мала успішний приклад оборонної співпраці з Францією, котрий розвивався саме як альтернатива "дружбі" з РФ. У жовтні 2021 року сербське Міноборони домовилось із Airbus про поставку двох транспортних літаків C295 на заміну Ан-26, при чому ця історія розвивалась саме після того, як росіяни не виконали свою обіцянку поставити Сербії додаткові транспортники.

Читайте також: Данія замість CAESAR для ЗСУ замовила в Ізраїлю PULS та ATMOS 2000, а тепер схоже шкодує
Багатоцільовий винищувач Rafale французьких ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Знову про свій намір купити французькі Rafale Сербія заявила уже в лютому 2023 року. Тоді таку заяву на полях оборонної виставки IDEX 2023 зробив президент Сербії Александар Вучич.

На той момент вже йшлось про те, що "Рафалі" від Франції можуть обійтись Сербії в 3 мільярди євро загальних затрат, і це при тому, що для Белграда на той момент "завданням-максимум" виглядало наростити оборонний бюджет до 2,2 мільярди доларів, щоб хоча би мінімально перекривати власні оборонні потреби.

Але з іншої сторони, тут для Сербії також стояло питання і про те, що їй вкрай потрібні боєздатні літаки для заміни МиГ-29, до яких стало складно купувати комплектуючі після лютого 2022 року. Відповідно, "ціна питання" відходила вже на другий план.

Сербський МиГ-29, ілюстративне фото з відкритих джерел

Однак і за рік потому, наприкінці березня 2024 року президент Сербії Вучич уже втретє заявив про намір купити винищувачі Rafale, під час огляду одного із аеродромів. При цьому сербський керманич уже заявив і про те, що якщо не будуть доступні "Рафалі", то Белград шукатиме інші варіанти.

Судячи також із слів Вучича, питання продажу Rafale на даний момент вперлось у політичну позицію Франції, зокрема у питання щодо статусу Косово, і також у те, що французи не хочуть продавати Сербії як країні поза НАТО ракети "повітря-повітря" типу Meteor.

Раніше Defense Express розповідав про те, що наприкінці листопада 2023 року купити Rafale тепер хотів і Казахстан, після того як виставив на торги МиГ-29 та МиГ-31. Але буквально за кілька днів потому стало відомо, що Казахстан передумав брати Rafale, але чекає на 10 Су-30СМ від РФ до кінця 2024 року.

Французький Rafale, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: У США кажуть, що один з їхніх нових фрегатів затримується вже не на один, а на три роки