xcounter
#

Купити Rafale тепер хоче і Казахстан, після того як виставив на торги МиГ-29 та МиГ-31

11551
МиГ-29 ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел
МиГ-29 ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Франція продовжує експансію на ринки пострадянських країн, і це приводить до дуже цікавих варіантів

Під час візиту президента Франції Еммануеля Макрона до Кахастану 29-30 жовтня 2023 року було укладено не тільки 6 крупних контрактів, що стосувались зокрема майбутніх поставок французьких радарів Ground Master 400. Виявляється, під час цього візиту також була мова про те, що Казахстан вслід за Узбекистаном проявив бажання купити французькі літаки Rafale.

Щоправда, поки що кількість літаків, яку хоче купити Казахстан, і в який строк поки що не розкривається. Про це йдеться в публікації французького La Tribune з посиланням на авторитетного інсайдера французького ВПК Мішеля Кабіроля.

Читайте також: РФ заявила про використання МиГ-35, яких є всього 6 літаків і які робили 5 років
Французький Rafale, ілюстративне фото з відкритих джерел

Від Defense Express додамо, що це цікаве повідомлення про бажання Казахстану купити Rafale з’явилось із певним лагом після іншого цікавого повідомлення – що Казахстан виставив на торги до 120 бойових літаків типів Су-24 та МиГ-27, МиГ-29 та навіть МиГ-31.

Про план провести торги з продажу списаних літаків казахські ЗМІ оприлюднили ще в середині жовтня 2023 року, але наразі повідомлень про результати поки що нема. Хоча там мова була про продаж літаків, які уже не можуть використовуватись за прямим призначенням, тому годяться лише для розбірки на кольорові метали.

Списаний МиГ-31 ВПС Казахстану, осінь 2023 року, зображення з відкритих джерел

Найбільш сучасними в парку всієї бойової авіації ВПС Казахстану є 23 літаки типу Су-30СМ, отримані кількома партіями протягом 2015-2022 років, ще один літак цього типу був втрачений в катастрофі.

Але навряд чи саме російські Су-30СМ хоче замінити Казахстан купівлею французьких Rafale, скоріше тут мова може йти про заміну тих самих МиГ-29 та МиГ-31, що уже списані й виставлені на торги.

Водночас, Казахстан уже мав досвід закупівлі західної авіатехніки: транспортна авіація країни уже має 8 транспортників C295 виробництва Airbus, а в 2024 році передбачається поставка першого із двох транспортних літаків A400M, контракт на які був підписаний ще в 2021 році.

Раніше Defense Express також розповідало про те, що новим покупцем Rafale хоче стати Узбекистан, котрий має 12 МіГ-29 в строю та 26 Су-27 на зберіганні.

Су-30СМ ВПС Казахстану, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки механізованих бригад можна озброїти новими БТР чи БМП на 2 млрд доларів