xcounter
#

Хорватія має БМ-21 "Град", хоче купити M142 HIMARS і це буде дуже цікавий приклад

4927
HIMARS (всі фото US DoD)
HIMARS (всі фото US DoD)

Мова про не багату на ресурси країну, тому тут приклад із переозброєнням може бути особливо показовим

Міністерство оборони Хорватії заявило намір придбати M142 HIMARS у США за програмою іноземних воєнних продажів (FMS), в рамках загальних зусиль по модернізації національного війська.

На даному етапі хорватське оборонне відомство деталі свого наміру не розкриває, є лише вказівка, що укладення контракту на поставку цих систем очікується до кінця 2024 року, про що йдеться у відповідній публікації порталу Defense News.

Читайте також: Скільки можуть літати Shahed-и, намотуючи круги над Україною для відволікання ППО

В даній історії для нас на даний момент є невідомими ані наприклад кількість M142 HIMARS, які хоче придбати Хорватія, ані бюджет, який готова викласти ця країна, як і очікуваний строк, протягом якого Загреб сподівається отримати замовлені системи.

Але з іншої сторони, від Defense Express маємо підкреслити, що цей приклад із можливою закупівлею "Хаймарсів" для хорватської армії може бути доволі показовим у тому плані, що наскільки доступною може бути купівля таких систем для ресурсно не багатих країн. Тим більш, що саме до такої категорії країн Хорватія зараз і належить.

Якщо опиратись на дані довідника The Military Balance 2023, то в минулому році оборонний бюджет цієї країни складав еквівалент 1,3 мільярди доларів (з поправкою на коливання національної валюти Хорватії, в якій власне й укладається бюджет).

Хорватський БМ-21 "Град", фото ілюстративне, джерело - modly

А далі можемо порівняти, що наприклад для Італії станом на кінець грудня 2023 року 21 пускова установка M142 HIMARS та лише один пакет на шість GMLRS обійшлись у 400 мільйонів доларів (очевидно, з поправкою на те, що основна частина запасу ракет до HIMARS буде закуплена за окремим контрактом).

Порівняння вище ми наводили для ілюстрації того, яку орієнтовну частину оборонного бюджету Хорватії може забрати купівля M142 HIMARS.

Інша важлива складова, яка завжди проявляється у подібних історіях – це навчання персоналу та підготовка відповідної інфраструктури. А тут для порівняння масштабу можемо навести дані, що на початок минулого року найбільш потужною реактивною системою в розпорядженні Хорватії були по суті РСЗВ БМ-21 "Град", той же Military Balance 2023 говорить про загалом 12 одиниць.

На цьому тлі може бути особливо цікавим те, скільки часу наприклад у тої ж Хорватії забере підготовка персоналу та розгортання інфраструктури під ті ж M 142 HIMARS.

Читайте також: РФ на Каспії ввела в стрій корвет "Амур", який втік від ЗСУ з Чорного моря