xcounter
#

РФ на Каспії ввела в стрій корвет "Амур", який втік від ЗСУ з Чорного моря

2522
Ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт", ілюстративне фото з відкритих джерел
Ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт", ілюстративне фото з відкритих джерел

Ворог заявляє, що посилився новим ракетним кораблем, який має доволі специфічну історію

В стрій Каспійської флотилії ВМФ РФ 26 серпня 2024 року був введений ракетний корвет "Амур", що є носієм КР "Калибр" та належить до проекту 22800 "Каракурт".

З однієї сторони, це означає посилення спроможностей ворога завдавати далекобійні ракетні удари в тому числі по Україні. Бо тепер виходить, що Каспійська флотилія ВМФ РФ має в своєму складі не три, а чотири носії ракет "Калибр" сумарним залпом в 32 одиниці.

Читайте також: У РФ загорівся найбільший НПЗ в Омську з потужністю у 21 млн тонн, це як чотири НПЗ у Новошахтинську
Дальність 1500 км від гіпотетичного пускового району Каспійського моря

Крім того, варто пригадати, що Каспійська флотилія залучалась для ударів по нашій країні в перші кілька тижнів повномасштабного вторгнення РФ, ну і є підстави припускати, що під час масованого удару 8 липня 2024 року пуски "Калібрів" також відбувались з акваторії Каспійського моря.

Але тут є і свій специфічний момент, і він виглядає так – у цій історії рашисти на Каспії ввели у стрій корабель, який був вимушений рятуватись втечею від Сил оборони України, тому був переведений в Каспійське море взагалі-то з Чорного.

Нагадаємо тут такі деталі. Російські окупанти в Криму мали намір ввести до складу чотири ракетні корвети проекту 22800 "Каракурт" - "Циклон", "Аскольд", "Амур" і "Туча". Як можуть далі пригадати наші читачі, перші два кораблі з цього переліку, тобто "Циклон" та "Аскольд" були вражені далекобійним ракетним озброєнням в розпорядженні ЗСУ, удар по "Аскольду" відбувся в листопаді 2023 року, удар по "Циклону" - в травні 2024 року.

Ракетні кораблі РФ в Каспійску, зокрема один із корветів проекту 22800 "Каракурт", переведений з Чорного моря

На цьому тлі в рашистів виникло цілком логічне рішення рятувати свої новітні ракетні кораблі "Амур" й "Туча" переводом на Каспійське море по внутрішнім водним шляхам. Тим більш, що ці корвети станом на весну 2024 року числились такими, що проходять випробування та не введені до складу ВМФ РФ, тому їх втрата могла стати особливо болючою.

Перше повідомлення про перевід в Каспійське море носіїв "Калібрів" під назвами "Амур" й "Туча" було наприкінці квітня 2024 року. А вже на початку наступного місяця з’явився супутниковий знімок акваторії військово-морської бази в Каспійску, де було помічено один із двох згаданих вище кораблів.

Нагадаємо, які характеристики мають кораблі проекту 22800 "Каракурт":

  • водозаміщення повне – 870 тон;
  • довжина та ширина корпусу – 67 та 11 метрів відповідно;
  • швидкість та дальність ходу – 30 вузлів повна та 2500 миль відповідно;
  • екіпаж та показник автономності – 39 осіб та 15 діб відповідно;
  • набір озброєння – одна 76-мм артустановка, вісім пускових під ракети "Калибр" або "Оникс", морський комплекс ППО "Панцырь-МЕ".
Читайте також: Прикордонники повідомили, чи фіксують посилення військ у Білорусі на тлі попередження від МЗС