xcounter
#

Якщо РФ вперше з травня 2022 року б’є "Калібрами" навіть з Каспійського моря, то скільки в неї там кораблів під ракети

7885
Пуск ракети "Калибр" з ракетного корвета "Град Свияжск" Каспійської флотилії ВМФ РФ в 2017 році, фото з відкритих джерел
Пуск ракети "Калибр" з ракетного корвета "Град Свияжск" Каспійської флотилії ВМФ РФ в 2017 році, фото з відкритих джерел

Яку кількість ракетоносіїв у цьому районі має ворог, і чи можна цьому якось протидіяти

Росія для одного із ударів по Україні застосувала крилаті ракети морського базування "Калибр", які були випущені з акваторії Каспійського моря, про що свідчать відповідні кадри, які з’явились у відкритому доступі. Точна дата зйомки цих кадрів невідома, але є підстави припускати, що вони могли бути зроблені під час нещодавнього масованого удару росіян 8 липня 2024 року по нашій території.

Сам по собі факт пуску ворогом ракет "Калибр" з Каспійського моря є симптоматичним. Ракети цього типу з Каспію російські окупанти до цього моменту запускали лише у перші кілька тижнів повномасштабного вторгнення до України, з лютого до кінця травня 2022 року, потім ракетні кораблі Каспійської флотилії ВМФ РФ пуски "Калібрів" припинили через накопичення технічних несправностей.

Читайте також: Поточна потреба у 128 винищувачах F-16: яка головна проблема та чи є шанси стільки знайти

Дальність пуску крилатих ракет "Калибр" в 1500 кілометрів навіть за умови пуску з акваторії Каспійського моря дозволяє перекривати значну частину території України. Якщо ворог почне інтенсивніші пуски КР цього типу з Каспію, це буде новий стратегічний виклик для нашої воюючої країни.

Тут логічно виникає питання про те, яку кількість ракетоносіїв під який залп мають росіяни в акваторії Каспійського моря, і чи можна цьому якось протидіяти. Якщо виходити із даними у відкритому доступі, то побачимо наступну картину.

Дальність 1500 км від гіпотетичного пускового району Каспійського моря

"Ядро" корабельного складу Каспійської флотилії РФ складають три ракетні корвети проекту 21631 "Буян-М", кожен з яких може брати на борт до 8 крилатих ракет "Калибр", сумарний залп – до 24 КР.

Далі маємо врахувати дані й про те, що уже на початок травня 2024 року росіяни перевели із Чорного моря в Каспійське як мінімум один ракетний корвет проекту 22800 "Каракурт", що підтвердив відповідний супутниковий знімок. Однак були повідомлення, що росіяни із ЧФ РФ на Каспій перевели насправді обидва наявні кораблі проекту 22800 "Каракурт", і тут мова про корвети "Туча" та "Амур", котрі на даний момент формально взагалі не введені до складу ВМФ РФ.

В теорії, ці два "Каракурти" дають ще +16 ракет "Калибр" до загальної маси залпу Каспійської флотилії ВМФ РФ. Але є відкритим питання про те, чи ці "Каракурти" зараз взагалі можуть проводити пуски ракет.

Ракетні кораблі РФ в Каспійску, зокрема один із корветів проекту 22800 "Каракурт", переведений з Чорного моря

Також відкритим є питання по тому, як росіяни зараз розподіляють між флотами ракети "Калибр", середній темп виробництва яких тримається на позначці 25-30 одиниць на місяць. Бо це заодно впливатиме і на те, із якою частотою російські окупанти зможуть використовувати кораблі Каспійської флотилії для ударів по Україні.

Ворожі ракетні кораблі на Каспії "дістати" надводними дронами технічно неможливо, оскільки пройти у цей район внутрішніми водними шляхами РФ непомітно не вдасться. Тому тут лишається хіба що варіант із можливим ударом далекобійними БПЛА-камікадзе по пункту базуванню ракетних кораблів в Каспійску.

База РФ у Каспійську у 2015 та 2023 році
Читайте також: РФ перевела корабель на 1670 тон в порт Очамчир, і це дає сигнал