xcounter
#

У РФ загорівся найбільший НПЗ в Омську з потужністю у 21 млн тонн, це як чотири НПЗ у Новошахтинську

10227
Омський нафтопереробний завод, "Газпромнефть-ОНПЗ"
Омський нафтопереробний завод, "Газпромнефть-ОНПЗ"

Причину пожежі та вибухів на Омському нафтопереробному заводі у РФ чомусь не називають, але він за 2500 км від України

У РФ на найбільшому нафтопереробному заводі сталась пожежа, яка охопила технологічне обладнання на площі близько 1000 кв. метрів. За інформацію від російських неофіційних джерел, вибух стався на установці з первинної переробки нафти АВТ-11.

Зазначимо, що цей НПЗ з 2008 року проходить масштабну модернізацію, яка була оцінена у межах 5 млрд рублів станом на 2019 рік (близько 77,2 млн доларів) лише для першого етапу, який завершився у 2023 році.

Читайте також: Прикордонники повідомили, чи фіксують посилення військ у Білорусі на тлі попередження від МЗС

Варто зазначити, що Омський нафтопереробний завод, "Газпромнефть-ОНПЗ", є не просто одним з найбільших, а найбільшим у РФ взагалі. Він має проєктну потужність у 21 млн тонн переробленої нафти на рік. Для розуміння масштабів, це у понад 4 разів більше за потужність НПЗ у Новошахтинську, який став першим ураженим російським підприємством такого типу та продовжує перебувати під методичними ударами, які вочевидь присвячені завершенню ремонтних робіт.

Причину вибуху на традиційній для атак українських дронів установки первинної переробки нафти у РФ не називають досі. І треба зазначити, що Омськ знаходиться за 2400 км від України.

Омський нафтопереробний завод, Газпромнефть-ОНПЗ
Омський нафтопереробний завод, "Газпромнефть-ОНПЗ"

А про наявність настільки далекобійних засобів у України поки нічого не відомо, бо до цього часу ставало відомо лише про удари на відстань у 1800 км, наприклад, для удару по аеродрому стратегічної авіації "Оленья" у Мурманській області. Також у РФ не повідомляли про далекобійну атаку дронів по Омську. Немає й традиційних відео з ними від місцевих жителів.

Офіційно підприємство не зупиняло роботу, а на фоні цього доволі складно говорити про наслідки та вплив пожежі на виробничі процеси. Водночас різномовні нештатні ситуації на російських нафтопереробних підприємствах цілком можливі через санкції, а також якість самого устаткування.

Наприклад, у червні 2014 року на Ачинському НПЗ Красноярського краю на установці первинної переробки нафти стався вибух через корозійне руйнування трубопроводів. Відновлення повноцінної роботи підприємства тривало два роки, а страхові виплати сягнули 16,7 млрд рублів - приблизно 430 млн доларів за тодішнім курсом.

Читайте також: Ракетники ЗСУ розповіли рідкісні деталі про роботу на "Точка-У" та скільки пусків відбулось