xcounter
#

Ракетники ЗСУ розповіли рідкісні деталі про роботу на "Точка-У" та скільки пусків відбулось

12032
ОТРК "Точка-У" в строю ЗСУ, стоп-кадр з відео "Донбасс. Реалии"
ОТРК "Точка-У" в строю ЗСУ, стоп-кадр з відео "Донбасс. Реалии"

Чим відрізняється робота цих ОТРК в перші місяці повномасштабного вторгнення та на даному етапі війни, і що може чекати "Точка-У" далі

Ракетники ЗСУ вкрай рідко опиняються "в кадрі" вітчизняних ЗМІ. І тут ми маємо буквально лише другий за весь час повномасштабного вторгнення РФ репортаж, присвячений роботі розрахунків українських ОТРК "Точка-У" по вогневому ураженню російських окупантів.

Цей репортаж видав проект "Донбасс.Реалии" від "Радіо Свобода", і там можна дещо забігти наперед і сказати, що там наші ракетники розповіли справді рідкісні деталі про бойову роботу на комплексах "Точка-У", які раніше не заявлялись публічно.

Читайте також: Генератор бавовни: бійці ЗСУ розповіли як працюють з тактичного ракетного комплексу "Точка-У" по рашистах (відео)

Для початку, якщо говорити про інтенсивність бойової роботи розрахунків українських "Точка-У", то там мова про проведені буквально кілька сотень пусків ракет за весь час повномасштабного вторгнення РФ. При цьому цитуються зокрема слова офіцера на позивний "Липень" про те, що лише його розрахунок встиг виконати близько 300 бойових пусків.

Практика показала, що максимально в одному залпі могло бути до чотирьох ракет "Точка-У", але при цьому кожен із розрахунків міг вести роботу по окремим цілям. А виконання удару балістичними ракетами могло відбуватись як складова комбінованого ураження по ворогу, для проведення якого залучались також розрахунки РСЗВ, артилерія та авіація з тим, щоб створити масованість вогню та ускладнити роботу протиповітряної оборони ворога.

Зазвичай розрахунки ОТРК "Точка-У" не знають, які саме цілі вони повинні уразити, вони отримують лише координати для наведення ракет. Про фактичні результати своєї бойової роботи вони можуть дізнаватись уже із зведень про втрати ворога за добу, і там свідченням саме їх роботи можуть бути наприклад вказівки про значні одночасні втрати російських військ у певних точках.

ОТРК "Точка-У" в строю ЗСУ, стоп-кадр з відео "Донбасс. Реалии"

Якщо говорити саме про характер цілей, по яким працювали та працюють розрахунки українських "Точка-У", то там мова не тільки про стаціонарні об’єкти, як то командні пункти та аеродроми, але й про рухомі об’єкти також, наприклад колони військ РФ.

Якщо говорити саме про колони окупантів, то особливо інтенсивною робота по ним була в перші місяці повномасштабного вторгнення, і це було пов’язано саме з поточним характером бойових дій. При цьому, що цікаво, нашим ракетникам доводилось доволі часто міняти місце положення, а рух та наприклад перезарядка ракет відбувались саме вночі, задля маскування.

Також є і така цікава деталь – найближча відстань до лінії фронту, де доводилось проводити пуск ракети, складала усього 13 кілометрів, і це було на початку повномасштабного вторгнення, але зараз наші розрахунки комплексів «Точка-У» настільки близько підходити до лінії фронту не ризикують, через постійну загрозу ворожих дронів.

Зазначається, що зараз частина персоналу із розрахунків "Точка-У" проходить навчання на M142 HIMARS, і це можна вважати як непряме свідчення того, що боєкомплект ракет до цих ОТРК стає все більш обмеженим.

Читайте також: Україна била дронами по стратегічному аеродрому РФ "Енгельс", де базуються Ту-95 та Ту-160