xcounter
#

Як за два роки змінились удари по російських НПЗ: приклад Новошахтинського нафтопереробного заводу

5834
Як за два роки змінились удари по російських НПЗ: приклад Новошахтинського нафтопереробного заводу

Новошахтинський нафтопереробний завод вперше був уражений дроном майже рівно два роки тому, 22 червня 2022 року, але тепер по ньому завдано черговий удар

У РФ було уражено ще один нафтопереробний завод, який був виведений з ладу завдяки результативній атаці сьогодні, 6 червня, у ночі. Мова йде про Новошахтинський нафтопереробний завод, атака по якому може вважатися символічною.

Бо майже рік тому, 22 червня 2022 року, саме цей НПЗ став першим, який Силам оборони України вдалось уразити під час далекобійної атаки дронами. Тоді це взагалі була одна з перших атак такими засобами. Тоді далекобійних українських дронів-камікадзе ще не було, тому використовувались китайські цивільні дрони Mugin-5 PRO.

Читайте також: Skyranger отримає більше можливостей, щоб збивати безпілотники

І ще два роки тому російські працівники нафтопереробних заводів радісно знімали цю атаку та до моменту вибуху думали, що це їх, російський дрон.

Але пройшло два роки й тепер систематичні атаки українських далекобійних дронів по нафтопереробних заводах у РФ стали буденністю, яка простягається на 1400 кілометрів, аж до Башкирії та далі. А результат атаки на той самий Новошахтинський НПЗ тепер вже українськими дронами-камікадзе тепер виглядає так:

Рашисти бідкаються, що у результаті декількох влучань пошкоджені дві установки первинної переробки нафти (АВТ). Тобто мова йде про 100% знищення всіх потужностей, бо на цьому заводі їх саме дві, кожна на 2,5 млн тонн нафти на рік. За своєю проєктною потужністю цей НПЗ поступається ураженому Ільському НПЗ, але перевищує потужності також ураженого "Славянск-ЕКО" у Слов'янськ-на-Кубані, проєктна потужність яких 6,6 та 4 млн тонн нафти на рік.

Зрештою слід зазначити, що удари по НПЗ мають бути методичними, бо так чи інакше ворог їх ремонтує та відновлює. І деякі російські нафтопереробні заводи вже пішли на друге коло ремонту. Наприклад, НПЗ у Туапсе Краснодарського краю успішна атака 17 травня відбулась лише через 10 днів після повідомлення про поновлення його роботи після атаки 25 січня. І тепер він знову на ремонті.

Читайте також: Замовлення на 20 Eurofighter завантажать лінію до 2032 року