xcounter
#

1400 км - досяжна дальність для українських дронів: удар по НПЗ у Башкирії

5378
1400 км - досяжна дальність для українських дронів: удар по НПЗ у Башкирії

Атакований "Газпром нефтехим Салават" - одне з найбільших у РФ нафтопереробних підприємств на 10 млн тонн нафти

Сьогодні, 9 травня, відкрита нова сторінка "географії" РФ з рубежем понад 1400 км, бо саме на таку відстань завітав черговий український дрон. У результаті візиту уражений один з найбільших у РФ нафтопереробних заводів - "Газпром нефтехим Салават" у Башкирії.

Про це свідчать численні відео з місця подій, також повідомляється, що ціллю успішної атаки стала установка каталітичного крекінгу нафти.

Читайте також: Авіагіганти починають скуповувати виробників дронів: Airbus поглинув Aerovel

Атаку також, з активним використанням "новояза", підтверджує місцева влада, зазначивши, що після удару завод нібито працює у штатному режимі:

"Над нафтопереробним підприємством у місті Салават з'явився БПЛА. Після його появи на території підприємства з'явився осередок задимлення", - повідомив голова Башкортостану Радій Хабіров.

Водночас слід зазначити, що дронів було мінімум два, при цьому мова, скоріш за все, йде не про "Лютий", який активно використовується для атаки НПЗ, а про потужніший дрон на основі легкомоторного літака.

Нагадаємо, що такі дрони вперше були помічені 2 квітня під час результативної атаки по "Алабузі", де виробляються Shahed-и та нафтопереробному заводу ТАНЕКО у російському Татарстані на дальності понад 1200 км.

Зрештою ще тоді був зроблений висновок, що такі удари будуть лише масштабуватись, бо можливості таких дронів за дальністю перевищують 1300 км, а розмір бойової частини може становити не десятки, а сотні кілограмів. Окрім того, тоді цей удар довів, що у РФ не вистачає засобів ППО для захисту навіть стратегічних об'єктів у глибокому тилу.

І удар по "Газпром нефтехим Салават" це в черговий раз доводить. Бо українські дрони змогли подолати відстань понад 1400 км, а треба зважити, що навряд їх маршрут був прямолінійним, та уразити НПЗ з потужністю переробки 10 млн тонн, це стабільна позиція у топ-10.

Газпром нефтехим Салават

Й тепер можливо сміливо малювати вже таку мапу із зоною досяжності українських дійсно далекобійних дронів-камікадзе.

Орієнтовна зона ураження 1400 км
Орієнтовна зона ураження 1400 км

Читайте також: Спецпризначенці США чотири роки думають, як озброїти свої патрульні катери баражуючими боєприпасами