xcounter
#

Прикордонники повідомили, чи фіксують посилення військ у Білорусі на тлі попередження від МЗС

1748
Фото з навчань ЗС Білорусі
Фото з навчань ЗС Білорусі

МЗС України офіційно попередило Мінськ, що розвідка бачить пересування військ, а ЗСУ готові завдавати удари у відповідь, своє слово сказали й у ДПСУ

У Державній прикордонній службі України оголосили, що наразі не фіксують переміщення білоруських військ чи особового складу "у безпосередній близькості прикордонної смуги". Таку заяву зробив під час телемарафону спікер ДПСУ Андрій Демченко.

Але він підкреслив, що мова йде про безпосередній район поблизу із кордоном. А за тим, що знаходиться глибше - стежать відповідні розвідувальні органи України. Також він додав, що на цей час РФ не тримає на території Білорусі достатнє угрупування для вторгнення. І хоча "нестандартних ситуацій" безпосередньо по держкордону не відмічається, все одно прикордонники продовжують укріплювати цей рубіж фортифікаціями.

Читайте також: Ракетники ЗСУ розповіли рідкісні деталі про роботу на "Точка-У" та скільки пусків відбулось

З боку Defense Express зазначимо, що це повідомлення від ДПСУ була зроблена та тлі заяви Міністерства закордонних справ України щодо "недружніх дій Республіки Білорусь", яка була зроблена надвечір вчора, 26 серпня. У ній йшлося про продовження зосередження білоруських військ у Гомельській області поблизу північних кордонів України.

Ця інформація, як зазначено, була отримана від розвідувальних органів України і мова йшла про зосередження "значної кількості" особового складу, зокрема білоруських сил спеціальних операцій, важкої бронетехніки та військової техніки, включно з танками, РСЗВ та засобами ППО. Окрім регулярних сил білоруських збройних сил, згадувались й російські найманці з колишнього "Вагнера".

зс білорусі

У своїй заяві МЗС закликало офіційний Мінськ, "не робити трагічних для власної країни помилок під тиском Москви" та відвести війська від кордону України. А також попередило, що у випадку агресії - Україна розглядатиме військові та логістичні об'єкти на території Білорусі як законні цілі для знищення.

Варто додати, що загроза прямого вступу Білорусі у війну проти України залишається актуальною ще з 2022 року. А вперше про таку пряму загрозу Defense Express написав ще у грудні 2021 року. А з того час питання реальної сили білоруського війська стало предметом далеко не однієї публікації. Але, якщо дуже стисло, то мова йде про загальний склад сухопутних сил у 10,7 тисячі, які, якщо брати основі підрозділи, зведені у чотири механізовані бригади та дві артилерійські бригади.

До них необхідно додавати сили спецоперацій, які правильніше вважати високомобільними військами, загальною чисельністю у 5,9 тисячі, зведених у дві десантно-штурмові бригади та одну бригаду спецпризначення. Також станом на липень 2023 року, за даними спільноти "Беларускі Гаюн", у Білорусі перебувало 3,5 тисячі найманців з "ЧВК "Вагнер". Хоча міноборони країни також регулярно повідомляє про проведення зборів з військовозобов'язаними.

військові збори білорусь

Водночас реальна боєздатність цих підрозділів знаходиться під додатковими питанням, через те, що Білорусь стала для РФ активним постачальником своїх запасів озброєння, а також нібито передавала його і зі стройових частин. Більше того, прямо зараз у міноборони Білорусі рапортують про стандартну радянську практику залучення військ до сільськогосподарських робіт.

битва за урожай білорусь

Також ще з 2022 року, Білорусь активно проводить навчання, включно зі сплавами по ріках та навіть, як декларувалось, тактичними ядерними зарядами, поряд з кордоном України, очевидною ціллю яких є відволікання украинских сил.

Читайте також: РФ 26 серпня влаштувала наймасштабнішу комбіновану атаку за останні місяці: чим та куди били