xcounter
#

У міноборони Білорусі навіть не знають, як виглядають ядерні бомби для їх Су-25

4284
У міноборони Білорусі навіть не знають, як виглядають ядерні бомби для їх Су-25

Білорусь слідом за РФ також оголосила про свої ядерні навчання зі зброєю, яку отримала від Кремля рік тому, але одразу щось пішло не так

Одразу після того, як Кремль оголосив про початок навчань із тактичним ядерним озброєнням у Мінську поквапились зробити аналогічні кроки, із зброєю масового знищення, що торік отримали від рашистів.

І як відзвітувалось міноборони Білорусі, у військах почались тренування з розрахунками ОТРК "Искандер" та штурмовиками Су-25, які Мінськ називає носіями ядерного озброєння. Нагадаємо, що причиною встановлення на цей не призначений для цього літак ядерних спецбоєприпасів є результатом розмови Путіна та Лукашенко, які плутались у назвах літаків, але ватажок рашистів сказав саме Су-25. У результаті саме цей дозвуковий штурмовик і було, відповідно до офіційних заяв, дообладнано під носій ядерних авіабомб попри те, що це перетворює Су-25 та пілота на одноразовий засіб.

Читайте також: Румунія досі використовує навіть С-75М3 "Волхов", тому і питає, що буде замість Patriot для України

Але тепер виявилось, що у міноборони Білорусі просто не знають як виглядають авіаційні ядерні бомби. Бо на оприлюдненому відео з Су-25, який нібито їх несе, білоруси "замилили" абсолютно не те що треба. Зокрема на одному з кадрів цензурі піддали звичайні підвісні паливні баки, а не бомби, які знаходяться на інших точках підвіски.

А вже на наступному кадрі з іншого ракурсу корисне навантаження Су-25 взагалі вирішили не замазувати. І через це добре видно які саме бомби він несе.

А мова йде про боєприпаси, які точно не є ядерними. Точна ідентифікація боєприпасів, які підвішені під крилом доволі складна, але можемо зробити припущення, що мова йде про бомбу контейнерного (кластерного) типу, можливо взагалі АГИТАБ-500. Але це точно не ядерна авіабомба.

AГИТАБ-500
AГИТАБ-500

А навіть учбова ядерна авіаційна бомба має зовсім іншу конструкцію оперення. Зокрема штатною ядерною авіаційною бомбою у РФ є РН-40 з потужністю 30 кт, а її практичним макетом є ИАБ-500 в який залито керосин, підрив якого має створити візуальну імітацію ядерного гриба.

ИАБ-500 РН-40
ИАБ-500 під Су-30СМ

І в цій ситуації справа не лише в тому, що під білоруський Су-25 було встановлені зовсім не ті боєприпаси, а те, що у міноборони Білорусі навіть не знають як вони виглядають і "замазали" на кадрах зовсім не те, що потрібно. При цьому "ВоенТВ" це саме відомче видання міноборони Білорусі, а матеріал перед випуском проходив безліч узгоджень.

Водночас все ж таки маємо зазначити, що у Білорусі є штатні носії ядерних зарядів. І мова йде не лише про ОТРК "Искандер", а про винищувачі Су-30СМ. Водночас ці літаки жодного разу не фігурували, як носії ядерного озброєння у повітряних силах Білорусі, яка має на озброєнні чотири таких машини.

Су-30СМ білорусь

Читайте також: Чому поява Magura V5 із ракетами Р-73 є історичною в кількох значеннях