xcounter
#

Скільки можуть літати Shahed-и, намотуючи круги над Україною для відволікання ППО

Shahed​-136
Shahed​-136
6765

Повітряна тривога у центральних областях України тривала понад 14 годин через те, що у небі залишились російські дрони

Під час сьогоднішньої масштабної комбінованої атаки 26 серпня, ворог запустив понад 100 дронів та понад 100 ракет різних типів. Але якщо ракетна небезпека здебільшого тривала лише декілька годин вранці, то ударні БПЛА ворог підняв у небо ще глибокої ночі і через них повітряна тривога у центральних областях тривала понад 14 годин.

Наприклад, у Полтавській області загроза була оголошена 00:58 та скасована лише о 15:08, у Черкаській з 02:09 по 15:31, у Київський завершилась тоді ж, але почалась о 02:51. А відповідно до офіційного повідомлення Повітряних сил щодо загрози, причиною цьому якраз і є ударний БПЛА, який на початку 15:00 рухався у бік Білої Церкви, при цьому ще близько 14:00 недобитих російських дронів у центральних областях України літало одразу три групи.

Читайте також: РФ на Каспії ввела в стрій корвет "Амур", який втік від ЗСУ з Чорного моря

тривалість повітряних
Дані щодо тривалості повітряних тривог 26 серпня 2024 року

На фоні цього стає очевидним, що однією із задач частини дронів було безпосереднє відволікання на себе сил та засобів протиповітряної оборони. А тому можливо поставити питання, а на скільки довго дрон типу Shahed-136 може знаходитись у повітрі.

Зокрема у рекомендаціях для Сил оборони України щодо боротьби із Shahed-136 вказано, що крейсерська швидкість Shahed-136 становить 180 км/год, а дальність польоту вказана, як 1500 км. Це означає, що приблизний час у повітрі Shahed-136 становить майже 8,5 годин. Але у західних джерелах також зустрічається оцінка дальності польоту Shahed-136 у 2500 км, що при аналогічній крейсерськійшвидкості означає час у польоті до майже 14 годин.

Також від цієї дальності треба відняти час, який необхідний дрону для досягнення контрольованого повітряного простору України. У випадку запуску з мису Чауда у поки окупованому Криму це близько 300 км та лише 200 км у випадку пуску з Приморсько-Ахтарська. Тобто це про можливість кружляти для відволікання українського ППО протягом від 6,5 до 12,5 годин, залежно від реальної дальності польоту та місця запуску.

маршрути ракет 26 серпня
Ілюстративні дані щодо маршрутів російських ракет та дронів під час атаки 26 серпня

Водночас не виключено, що для таких задач з відволікання РФ може застосувати спеціальні дрони типу "Гербера", які взагалі не несуть бойової частини та призначені для виконання ролі хибної цілі. Дальність та час у повітрі цих БПЛА наразі невідомий.

Читайте також: У РФ загорівся найбільший НПЗ в Омську з потужністю у 21 млн тонн, це як чотири НПЗ у Новошахтинську