xcounter
#

Рашисти розконсервовують свої Т-72 в 4 рази гірше, аніж одна з країн НАТО для ЗСУ

7292
Т-72 ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Т-72 ЗСУ, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Гонка потенціалів" між Кремлем та між Україною і нашими союзниками набуває новий, неочікуваний вимір

В рамках недавнього пакету військової допомоги на 1,8 мільярдів доларів Білий Дім пообіцяв зокрема передати Україні доволі вагомий обсяг боєприпасів радянських калібрів – 100 тисяч танкових пострілів калібру 125 мм, 50 тисяч реактивних снарядів калібру 122 мм до БМ-21 "Град", 45 тисяч снарядів калібру 152 мм та 20 тисяч снарядів калібру 122 мм.

Важливо, що це буде боєкомплект не із залишків часів "Варшавського договору", це будуть снаряди нового виробництва, виготовлені на потужностях східноєвропейських країн. Що в свою чергу означає – при плануванні свого формату військової підтримки для України США виходять із того, що ОБТ радянського та російського виробництва в строю нашого війська ще дуже тривалий час "співвіснуватиме" разом із технікою та озброєнням, отриманих як допомога від Заходу.

Читайте також: Якщо у рашистів нема зброї та снарядів на 200 тисяч "чмобіків", як вони можуть далі воювати проти України
БМ-21 "Град", жовтень 2022 року, фото - АрміяInform

Такий формат планування – більш ніж реалістичний. Хоча б виходячи з логіки, що раз СРСР та сучасна Росія робили ставку не на якість, а на масовість своєї військової техніки, значить ОБТ радянського зразка все рівно більше в доступності, аніж їх західних аналогів.

Тут як ілюстрацію варто навести приклад, що комплектуючі для танків Т-72 в строю ЗСУ знайшлись навіть в Марокко, важливого для США союзника в Африці. І що одна із неназваних африканських країн вирішила пожертвувати Україні свої танки, передані для відновлення на потужностях чеської Excalibur Army. Що в свою чергу дозволило США збільшити обсяг підтримки до 120 танків Т-72, замість раніше обіцяних 90 машин.

Модернізований на потужностях Excalibur Army Т-72 для ЗСУ, грудень 2022 року, зображення - "Настоящее время"

В свою чергу, зараз РФ має плани "роздути" свою армію до "радянських" масштабів. Але при цьому відомство Шойгу цілком може зіткнутись із проблемою, що для реалізації "галактичних" намірів по створенню нових дивізій та військових округів та відродження артилерійських дивізій банально не вистачає ані наявної на складах техніки, озброєння та боєприпасів, ані потужностей для їх виготовлення.

Все вищеописане означає зокрема, що Кремль та Україна разом із союзниками увійшли у новий вимір "гонки потенціалів", який виражається так – яка із сторін війни більш ефективно відновлює, ремонтує, виготовляє та використовує техніку та озброєння радянського озброєння.

Армія РФ "ставить все" на артилерію, фото ілюстративне

І тут для порівняння можна навести такі приклади. На перший погляд, обіцяних 45 тисяч снарядів калібру 152 мм для ЗСУ – це в кращому випадку на півмісяця боїв за умови дуже "економного" використання. З іншої сторони, армія РФ дійшла до того стану, що була вимушена відібрати 152-мм снаряди із експортної партії для Азербайджану, загальний обсяг якої мав складати не більше 5 тисяч одиниць.

Або ж – у відкритих джерелах можна знайти вказівки, що для відновлення одного Т-72 (або ж Т-80 чи Т-90) із баз зберігання рашистам потрібно 2-3 місяці роботи, та "роздягнути" на запчастини 3-4 машини, поставлені на консервацію. Водночас, чеська Excalibur Army сама заявила, що їй для відновлення одного Т-72 необхідно 66 робочих днів за умови, що кожні 4 дні підприємство приймає на ремонт 1 машину зі складу зберігання.

"Убитий" Т-72, який незабаром пройде відновлення на потужностях Excalibur Army для ЗСУ, грудень 2022 року, фото - Novinky.cz

При цьому інженери компанії хизуються, що своїми силами можуть відновити 85% вузлів на танку, і лише інші 15% - потрібно купувати в сторонніх покупців. І що саме такими темами відбувається відновлення та модернізація Т-72 для ЗСУ в рамках військової допомоги від США. Щоправда, тут потрібно робити поправку і на те, що чехи фактично проводять ремоторизацію при відновленні танків, встановлюючи потужнішу силову установку.

Очевидно, що це будуть не єдині приклади, де Україна та її союзники намагатимуться переграти Кремль за рівнем ефективності застосування радянської зброї на полі бою проти рашистів. Будемо й далі збирати такі приклади. Впевнені, що і тут перевага буде саме за нашою країною та нашими партнерами.

Модернізований на потужностях Excalibur Army Т-72 для ЗСУ, грудень 2022 року, фото - Novinky.cz
Читайте також: Чи зможе РФ переформовувати 7 мотострілецьких бригад у дивізії та які критичні проблеми криються за цим процесом