xcounter
#

Як Excalibur Army модернізує Т-72 для ЗСУ: очікується майже сотня таких машин (відео)

16992
Модернізований Excalibur Army Т-72
Модернізований Excalibur Army Т-72

Досвід України з Т-64 "зразка 2017 року" використовується для швидкої модернізації Т-72 для ЗСУ у Чехії

Компанія Excalibur Army з Чехії зараз виконує замовлення на ремонт та модернізацію танків Т-72 для ЗСУ. Скоріш за все, мова йде про спільну програму з США та Нідерландами, які фінансують модернізацію машин.

При цьому, як й під час робіт, які масово проводились в Україні з 2014 року, чеські фахівці отримають для роботи машини, які стояли на зберіганні десятиріччями просто неба, не у повній комплектації й часом від самого танка залишається лише корпус. Як працює підприємство, яке працевлаштувало й біженців з України, показало видання "Настоящее Время".

Читайте також: Які країни Близького Сходу мають NASAMS, і скільки комплексів звідти можуть "перекочувати" до України

Опис самої модернізації доволі абстрактний, але вже дозволяє оцінити масштаби змін: "нові прилади для роботи у ночі, тепловізори, автоматика, яка полегшує керування танком". Комерційний директор Excalibur Army Річард Кубена лише зазначив, що дальність виявлення, розпізнавання та захоплення цілі виросла у 10 разів. Окрім того, машини отримають динамічний захист.

За наявними кадрами можливо розгледіти деякі додаткові деталі. Зокрема схема розміщення елементів динамічного захисту відрізняється за традиційну

схему розміщення на Т-72Б та Т-72АВ. Відсутність ІЧ-прожектора "Луна" також прямо говорить про зміну у прицільних та оглядових пристроях. Скоріш за все, приціл був замінений за аналогією з Т-64 "зразка 2017 року", тобто без зміни корпусу самого прицілу.

Під модернізацію, точно, пішла й система зв'язку машини шляхом встановлення цифрових радіостанцій. Відносно ж фрази про інтеграцію "автоматики керування танком", то воно доволі загальне й може торкатися, як інтеграцією рішень для водія, так й зміни у системі управління вогнем.

Цілком й логічне й питання, а чому саме таку версії модернізації було обрано. Бо в Excalibur Army існує варіант значно глибшої модернізації під назвою Scarab.

T-72 Scarab
T-72 Scarab

Але особливість в тому, що чим глибша модернізація машини, тим більше часу необхідно для робіт. Відновлення та модернізація машин до продемонстрованого компанією рівня - це технологічний цикл, який займає від декількох тижнів, до місяців. Якби було прийнято рішення модернізувати глибше, то про термін "тижні" взагалі можливо було б забути, а у строках з'явився б термін "півроку" та більше.

Тобто така модернізація Т-72 в цілому повторює те, що здійснила Україна з Т-64БВ, чи існували тоді на українських бронетанкових заводах варіанти глибшої модернізації - так, чи був на них час - ні.

Читайте також: Момент коли зброя перестала коштувати гроші: як у генштабі Війська Польського описали ситуацію на ринку озброєння