xcounter
#

Рашисти "відібрали" в Азербайджану 152-мм снаряди до "Мста-С", щоб воювати проти ЗСУ

73556
Рашистські "Мста-С" ведуть вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів
Рашистські "Мста-С" ведуть вогонь, ілюстративне фото довоєнних часів

Військово-політичне керівництво РФ настільки прорахувалось по власним запасам, що вимушене брати зброю із експортних контрактів

Defense Express із власних джерел стало відомо, що в районі одного із звільнених сіл Бериславського району Херсонської області наші військові знайшли пакувальний лист на 152-мм снаряд. Лист показує, що снаряд виготовили в 2022 році, але не для армії РФ, а для Міноборони Республіки Азербайджан за контрактом, укладеному в березні 2021 року. Виробник снарядів – "Государственный научно-исследовательский институт машиностроения" им. В.В. Бахирева", також відомий під позначенням "ГосНИИмаш".

Якщо конкретніше, цей 152-мм снаряд виготовлявся під САУ 2С19 "Мста-С" та буксирувані гаубиці 2А65 "Мста-Б". За даними The Military Balance 2022, збройні сили Азербайджану мали 18 одиниць "Мста-С".

Читайте також: Яку тактику для своїх "штурмових груп" під Бахмутом використовують рашисти із "ПВК Вагнер"

Знайдений пакувальний лист показує, що конкретно ця партія снарядів для Азербайджану передбачає виготовлення 5 тисяч боєприпасів. І з такої "дрібної" деталі випливає одразу три важливі висновки.

Російське військово-політичне керівництво настільки неадекватно оцінило власні запаси, що для ведення війни проти України їм буквально доводиться відбирати зброю із експортних контрактів. Особливо в даному випадку справа дійшла до відбирання 152-мм снарядів для експортного замовлення, хоча здавалось би в масштабах нинішньої війни 5 тисяч снарядів для орків – це величина на рівні "статистичної похибки". Але ні, рашистам довелось ризикувати експортним контрактом, щоб задовольнити свої поточні потреби, і це вказує на реальний рівень "снарядного голоду" в окупантів.

Ворожі гаубиці "Мста-Б", ілюстративне фото довоєнних часів

Із Азербайджаном окрема цікава історія. Ця країна в 2012-2016 роках організовувала власне виробництво снарядів калібру 152-мм, навіть купувала відповідні технології в одній із європейських країн. Тим більш, що азербайджанська армія має доволі значну кількість "стволів" артилерії 152-мм – шість 2С3 "Акация", 18 одиниць 2С19 "Мста-С", 15 одиниць Dana-M1M, 44 буксирувані гаубиці 2А36 "Гиацинт-Б" та 24 гаубиці Д-20.

Але раз навіть за 5 років опісля запуску власного виробництва 152-мм снарядів Азербайджану доводиться замовляти боєприпаси в РФ, це окрім всього іншого показує, що простий імпорт технологій – не єдина передумова для організації успішного оборонного виробництва "з нуля".

Самохідні артустановки "Мста-С" збройних сил Азербайджану, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зрештою, тут виникає й окремий "геополітичний" момент. Росія виробляла снаряди для Азербайджану, який є противником Вірменії, члена блоку ОДКБ. І тут виходить, що однією рукою Кремль якби підтримує Вірменію як учасника ОДКБ, а іншою – озброює її ворога.

Ймовірно, ось такий факт про поставку снарядів Азербайджану, яка не відбулась, стане однією із "тріщин", що врешті поховає всю систему впливу РФ на пострадянському просторі.

Читайте також: Рашисти притягли під Бахмут найпотужнішу артилерію, але ключовий фактор у боєприпасах