xcounter
#

Міноборони РФ вже готується обороняти Москву та Санкт-Петербург на рівні дій фронтів та створює два військових округи

4159
Міноборони РФ вже готується обороняти Москву та Санкт-Петербург на рівні дій фронтів та створює два військових округи

Військовий округ у випадку війни має перетворюватись на командування фронтом і схоже, що саме московський фронт вже бачать з башт Кремля

Окрім вкрай амбітних, на межі із повною втратою глузду, на кшталт збільшення збройних сил РФ до 1,5 млн та формування "монстрів" на кшталт артилерійських дивізій, очільник російського міноборони Шойгу повідомив про план відновити два військових округи.

"Створити два міжвидові стратегічні територіальні об'єднання збройних сил - Московський і Ленінградський військові округи", - повідомив Шойгу на засіданні підсумкової колегії міноборони РФ. За цим одним реченням - переформатування збройних сил РФ на найвищому стратегічно-оперативному рівні. Справа в тому, що військовий округ - це найбільше військове угрупування і на базі управління округом, у випадку війни, має бути розгорнуто управління фронтом.

Читайте також: Як може виглядати оптимальний формат "закриття неба", і скільки для цього потрібно "Томагавків"

Тобто створення Московського військового округу у РФ є нічим іншим, як прямим свідченням того, що у Кремлі цілком готуються до організації оборони Москви на оперативно-стратегічному рівні.

Відносно Ленінградського то воно більш менш логічне й пов'язано з тим, що після вступу Фінляндії до НАТО РФ різко отримає ще 1272-км кордону з Альянсом. При цьому друге за важливістю місто РФ - Санкт-Петербург опиняється у напівкальці між Фінляндією та Естонією.

Але вкрай цікаво буде поспостерігати за обрисом цих двох нових військових округів. Нагадаємо, що зараз у РФ фактично п'ять округів: Західний, Південний, Центральний, Східний та Північний флот.

Військові округи РФ на 2022 рік
Військові округи РФ на 2022 рік у її межах

Востаннє ці два округи існували до 2010 року, коли були замінені у ході реформи. Більше того, Московські та Ленінградські військові округи ідентичні тим, які були перед розпадом СРСР. Тоді вони охоплювали поточну територію Південного та Західного округів та Північного флоту РФ. Що у випадку повернення буде означати ліквідацію новоствореного округу у вигляді Північного флоту та розділення Західного військового округу.

Військові округи РФ на 2001 рік
Військові округи РФ на 2001 рік

У будь-якому випадку з 1991 року це вже буде четверта реформа військових округів РФ і друга за каденції Шойгу.

Читайте також: Вичавили все що могли: у РФ розкрили темпи пришвидшення випуску озброєння за 2022 рік