xcounter
#

Чи зможе РФ переформовувати 7 мотострілецьких бригад у дивізії та які критичні проблеми криються за цим процесом

БТР-82АМ армії РФ
БТР-82АМ армії РФ
18883

Які саме бригади армії РФ можуть стати кандидатами на перетворення у дивізії, що означає це перетворення у живій силі, танках та іншому озброєнні, а також скільки часу на це може знадобитися

Оголошені так званим міністром оборони РФ Шойгу організаційні зміни зі створення нових дивізій та бригад, що йде разом зі збільшення збройних сил до 1,5 млн, доволі важливий процес для усвідомлення куди будуть направлені ресурси Кремля. Аналіз цих змін стане предметом окремого ряду публікацій, перша з яких торкається розширення існуючих мотострілецьких бригад до дивізій.

Для РФ цю задачу можливо вважати найлегшою через наявність базових з'єднань, які необхідно розширити вже маючи відповідний базис та структуру управління. Водночас ця задача доволі складна у мирний час, а коли мова йде про необхідність таких перетворень під час війни "з коліс", то процес стає складнішим у рази.

Читайте також: Одкровення про Бундесвер: 30% працюючих PzH 2000, запаси на три дні та чому Берлін заблокував Marder для ЗСУ
армія рф

Також можливо очікувати, що міноборони РФ піде шляхом найменшого спротиву і для трансформації обере найбільш великі бригади, які мали найбільшу чисельність особового складу та кількість озброєння станом на 2021 рік. З огляду на цей параметр головними кандидатами на перетворення зараз вбачаються:

  • 27-а та 138-а мотострілецькі бригади Західного військового округу
  • 21-а та 35-а або 74-а мотострілецькі бригади Центрального військового округу
  • 36-а та 38-а або 64-а мотострілецькі бригади Східного військового округу
  • 200-а мотострілецькі бригади Об'єднаного стратегічне командування "Північний флот"
армія рф

Зазначимо, що у РФ окремі мотострілецькі бригади можуть мати абсолютно різну структуру та кількість особового складу та техніки. Це стало наслідком реформи збройних сил РФ 2008-2011 років, коли відбувся кострубатий перехід від дивізій та полків на бригади. Нагадаємо, що зворотний процес повернення до дивізій у РФ розпочали вже у 2013 році. Тому вкрай важко визначити типову структуру, як бригади, так і дивізій збройних сил ворога. Але у більшості з наведених бригад наступна кількість озброєння:

  • 4,2 тисячі особового складу
  • 41 танк
  • 171 бойова броньована машина
  • 72 артилерійських системи (18 одиниць 120-мм мінометів, 36 од 122/152-мм артилерії, 18 РСЗВ "Град")
армія рф мста

Умовно типова мотострілецька дивізія з двох мотострілецьких полків, одного танкового полку, одного артилерійського полку та зенітно-ракетного полку це:

  • 12 тисяч особового складу
  • 187 танків
  • 240 бойових броньованих машин
  • до 152 артилерійських систем (36 одиниць 120-мм мінометів, 72-90 одиниць 152-мм артилерії, 26 РСЗВ "Град")

Навіть якщо враховувати, що трансформуються бригада з повним штатом, то на кожне таке перетворення необхідно знайти: 146 танків, 69 бойових броньованих машин, до 80 артилерійських систем. В реальності це буде варіюватися через те, що бригади РФ вже станом на 2021 рік мали неповний чи збільшений склад, а наразі їх комплектність чи взагалі боєздатність, завдяки ЗСУ, під питанням. Але для ілюстративних розрахунків можливо опиратися на ці дані.

Таким чином, для міноборони РФ на перетворення семи повнокровних мотострілецьких бригад у дивізії необхідно знайти: 1022 танка, 483 бойових броньованих машин, 560 артилерійських систем.

армія рф

В цій ситуації лише можливо нагадати вже проведені розрахунки з потужності російського військово-промислового комплексу відносно випуску озброєння та військової техніки за 2021 рік та використати 30% задеклароване Кремлем пришвидшення випуску основних видів озброєння у 2022 році. В результаті отримаємо нових та модернізованих 260 танків та 260 інших бойових броньованих машин на рік.

Питання повернення в стрій машин знятих з консервації вкрай складно оцінити через завантаженість ремонтних підприємств РФ поточними задачами відновлення пошкодженої техніки та розгортанням нових ремонтних заводів. Станом на 2021 рік їх середньорічна пропускна спроможність становила до 3 тисяч одиниць авто- та бронетехніки. Умовно можливо взяти показник, що зараз РФ може відновлювати до однієї тисячі одиниць бойових машин (з них половина танки) на рік і лише третина з них буде йти у нові частини, а не одразу на фронт.

Отримаємо умовний сумарний показник відновлених, модернізованих та нових: до 410 танків та 410 інших бойових броньованих машин на рік.

бронетанковий завод рф

Але у реальності мова буде йти не про переформатування, а формування із залишків бригад дивізій. Тобто задача аналогічна задекларованому створенню ще трьох мотострілецьких дивізій. І в цьому випадку, формування десяти мотострілецьких дивізій з нуля означає потребу у 1870 танках, 2400 бронемашинах та 1520 артилерійських системах.

Або 4-5 років на виконання лише цього завдання для всього військово-промислового комплексу РФ. І це без урахування інших астрономічних планів міноборони РФ зі створення десантно-штурмових, артилерійських та дивізій морської піхоти.

*У матеріалі спеціально для спрощення не була врахована інша штатна техніка та озброєння мотострілецької дивізії, зокрема засоби ППО, інженерна та інша спеціалізована техніка, а також автотранспорт.

Читайте також: Скільки "200-х" коштує рашистам просування на один кілометр української землі