xcounter
#

Мотострілецька дивізія, як основне з'єднання армії РФ: скільки в неї танків, артилерії та живої сили

Мотострілецька дивізія, як основне з'єднання армії РФ: скільки в неї танків, артилерії та живої сили
18689

Мотострілецькі дивізії - це основні тактичні з'єднання сухопутних військ армії РФ, кожна з яких об'єднує п'ять полків та шість окремих батальйонів та один дивізіон

Міноборони РФ намагається перейти до радянських лекал та масово відновити дивізії, які мають стати основним видом з'єднань сухопутних військ ворога. Це повернення остаточно перекреслює реформи 2008-2011 роках, коли всі дивізії були пошматовані на бригади.

Тоді з 23 дивізій було створено 40 бригад - 4 танкові, 35 мотострілецьких та одна унікальна - 69-а бригада прикриття, єдина яку залишили - також максимально унікальна 18-та кулеметно-артилерійська дивізія. А процес їх відтворення розпочався ще у 2013 році.

Читайте також: Німеччина випробовує "танкетки" з ПТРК, поки має проблеми із надійністю БМП

Але зараз, відповідно до оголошених Кремлем планів, включно зі збільшенням збройних сил до 1,5 млн осіб, ці задачі схоже отримали найвищий пріоритет.

армія рф бмп

Ця публікація є продовженням спеціального циклу присвяченому масштабним, на межі втрати зв'язку з реальністю, планам РФ. Також радимо ознайомитись з тим, що таке справжні радянські монстри - артилерійські дивізії, які повертає Кремль.

І одразу необхідно зазначити, що типової структури мотострілецької дивізії у РФ не існує. Кожна з них це майже ексклюзивний результат збирання наявних частин та з'єднань під щось, що у РФ називають дивізіями. Так було ще до 2021 року, коли в одних мотострілецьких дивізіях був один танковий полк, в інших, лише окремий танковий батальйон, а в інших було по два танкових полки, але лише два мотострілецьких. Паралельно різнобій йшов і за кількістю озброєння та за його типами, а кількість особового складу могла варіюватись від 8 до 12 тисяч.

армія рф танки

Більше того, оцінювати зараз організаційну структуру дивізій армії РФ зразка 2021 року доволі марна справа, бо всі вони пошматовані у боях зі Збройними Силами України. Наприклад, 2-га мотострілецька дивізія "Таманська", що входить до складу 1-ої танкової дивізії Західного військового округу, після боїв на Харківщині відведена до Білорусі,а у її складі до 80% "чмобіків".

Але, якщо згадати ностальгію Кремля за часами СРСР, то можливо сформувати наступний умовно "класичний" склад мотострілецької дивізії армії РФ:

  • мотострілецький полк на БМП
  • мотострілецький полк на БТР
  • танковий полк
  • артилерійський полк
  • зенітний ракетний полк
  • окремий протитанковий дивізіон
  • окремий батальйон розвідки
  • окремий інженерно-саперний батальйон
  • окремий батальйон зв'язку
  • окремий батальйон РЕБ
  • окремий батальйон матеріального забезпечення
  • окремий медичний батальйон
  • окрема рота БПЛА
  • окрема рота РХБЗ

Відносно озброєння, то загальна кількість особового складу та основних видів озброєння сягає:

  • 12 тисяч особового складу
  • 187 танків
  • 240 бойових броньованих машин
  • до 152 артилерійських систем (36 одиниць 120-мм мінометів, 72-90 одиниць 152-мм артилерії, 26 РСЗВ "Град")
мотострілецька дивізія РФ організаційно штатна структура

Загалом до переваг російської мотострілецької дивізії можливо віднести значну кількість механізованих батальйонів - шість одиниць мотострілецьких батальйонів на БМП/БТР та п'яти танкових батальйонів. До забезпечення їх вогневої підтримки можливо залучити п'ять дивізіонів ствольної артилерії у калібрі 152-мм, один дивізіон та дві батареї РСЗВ. Також дивізія має власні засоби ППО, які доповненні штатними засобами мотострілецьких полків.

армія рф мста

Якщо порівнювати із бригадою, то дивізія за кількістю мотострілецьких батальйонів перевищує у два рази, танкових - у п'ять разів, артилерійських дивізіонів у три рази. Також, це означає, що з однією дивізії можливо сформувати до шести повноцінних батальйонних тактичних груп, в той час, коли з бригади - до двох. До недоліків мотострілецької дивізії РФ можливо віднести доволі жорстку, зав'язану на танково-артилерійському наступі структуру.

Також варто розуміти, що формування повноцінної дивізії є доволі масштабною задачею. З 2013 по 2021 рік міноборони РФ змогло відновити 11 дивізій при цьому зовсім не за штатним розписом. Більше того, навіть у СРСР далеко не всі мотострілецькі дивізії були повного складу, з повним комплектом особового складу та техніки. А значна частина з них взагалі були "кадровані" й мали лише у випадку загальної мобілізації розгортатися до повноцінних з'єднань і цей процес був намертво прив'язаний дійсно до загальної мобілізації, включно із промисловістю.

Звісно у випадку РФ мова буде йти про спроби розгорнути наявні бригади у дивізії. Цей шлях мають пройти 7 мотострілецьких бригад, за чим криються дійсно критичні проблеми. Але у будь-якому випадку у планах міноборони РФ створити й ще три новостворені мотострілецькі дивізії "у складі загальновійськових об'єднань у [ще поки окупованих частинах] Херсонській та Запорізькій областях".

Читайте також: У РФ завершились нові "похоронки": у справу пішли надруковані у СРСР у 1974 році