xcounter
#

Мотострілецький батальйон збройних сил РФ: скільки в нього озброєння, живої сили та яка структура

Defense Express продовжує цикл матеріалів, який присвячений підрозділам армії Російської Федерації, точніше - їх організаційно-штатним структурам
Мотострілецький батальйон - один з найрозповсюдженіших підрозділів у армії РФ
Мотострілецький батальйон - один з найрозповсюдженіших підрозділів у армії РФ
62823

Розбираємо організаційно-штатну структуру мотострілецького батальйону армії РФ

Мотострілецький батальйон у військах РФ - це найпоширеніша тактична одиниця сухопутних військ, яка входить до складу російських мотострілецьких й танкових полків та бригад. Варто зазначити, що в різних мотострілецьких батальонах можуть бути різні основні бойові машини.

Найменш поширеною є гусенична БМП-3, яка озброєна 100-мм та 30-мм гарматами, а також поступово отримує оновлений бойовий модуль "Бахча-У" з тепловізійним та панорамним прицілами. Зазвичай ці машини направляються у Західний та Південний військові округи РФ.

Читайте також: До якого сценарію агресії Кремля готуються ВМС України, і яка при цьому буде роль "Нептуна" та бронекатерів
БМП-3
БМП-3

Найбільш поширеною у складі мотострілецьких батальйонів РФ залишається БМП-2. З 2020 року РФ почала модернізцію цих машин шляхом встановлення бойового модуля "Бережок", який також отримав тепловізійний та панорамний приціли, а замість застарілого ПТРК "Конкурс" встановлюється "Корнет".

Також у армії РФ залишаються радянські БМП-1, які спочатку хотіли модернізувати до БМП-1АМ, а зараз намітили замінити колісними БТР-82АМ.

Частина мотострілецьких батальйонів РФ використовують колісні БТР-82А/АМ, які озброєні лише 30-мм автоматичною гарматою та кулеметом, без встановлення ПТРК, як на українському БТР-3.

БТР-82А
БТР-82А

Також лише шість батальйонів у Західному та Південному військових округах РФ озброєнні застарілими БТР-80. А у деяких мотострілецьких батальонах, зокрема так званих "арктичних", у якості основної бойової машини використовується МТ-ЛБ.

МТ-ЛБ
МТ-ЛБ

Загалом штатна чисельність особового складу мотострілецьких батальйонів РФ - це 480-510 осіб. На озброєнні знаходиться 34-40 БМП або 40 БТРів.

Організаційна структура мотострілецького батальйону РФ (на БМП)

Структура мотострілецького батальйону включає:

  • три мотострілецькі роти по 10-11 бойових машин (БМП або БТРів) по 95-101 осіб у кожній. У кожній роті 3 взводи по 3 бойових машини, а також 1-2 бойові машини комамнира роти;
  • мінометна батарея (6-8 мінометів, 7-11 автомобілів);
  • гранатометний взвод (3 бойових машини, 6 АГС);
  • взвод зв'язку (бойова машина комбата та 2 КШМ);
  • взвод технічного обслуговування (МТО-БТ, МТО-АМ, БРЕМ-2/Ч, автомобіль);
  • взвод забезпечення (11 автомобілів, 3 од. АТМЗ-4/5, 3 польових кухні ПАК-200);
  • медичний взвод (4 УАЗ- 452);
  • також мотострілецький батальйон на БТРах має протитанковий взвод з трьох бойових машин та 9 ПТРК типу "Метис".
БМП-2 РФ
Важлива особливість мотострілецького батальйону - можливість підрозділів без підготовки форсувати водні перешкоди

Мотострілецькому батальйону в обороні призначається ділянка фронтом до 5 км та у глибину до 3 км. У наступі - відводиться смуга до 2 км, а у ділянці прориву полку - до 1 км. Цей підрозділ також доволі часто стає основою для формування батальйонно-тактичної групи. В цьому випадку йому додатково надаються танки, ствольна чи реактивна артилерія, протитанкові підрозділи тощо.

Також нагадуємо про можливість ознайомитись зі штатними структурами та озброєнням:

Завантажити схеми у високій якості можливо за цим посиланням.

Інформацію, спеціально для Defense Express, підготував Олексій Яровий, підготовка до публікації та інфографіка - Олег Катков.

Читайте також: Скільки танків в танковому батальйоні армії РФ, іншої техніки та живої сили