xcounter
#

Скільки техніки та зброї необхідно на 200 тисяч "чмобіків" та чи не лусне російська військова промисловість

Набрати 200 тисяч чмобіків не головна проблема
Набрати 200 тисяч чмобіків не головна проблема
31729

200 тисяч мобілізованих рашистів - це значна сила, яка фактично дорівнює всім збройним силам Франції чи Німеччини, але головне питання у тому, чим вони будуть озброєнні

Загальна кількість гарматного м'яса, яку готують у РФ, як повідомив Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний складає до 200 тисяч рашистів призваних у межах так званої "часткової мобілізації". Але звісно окрім самої живої сили її необхідно озброїти й не просто стрілецьким озброєнням, а бронетехнікою, артилерією та навіть звичайними вантажівками.

Саме для цього у РФ вже переводять свій військовий промисловий комплекс у режим 12 годинного робочого дня та шестиденний робочий тиждень. Тому цілком логічне питання - а чи зможе РФ озброїти цих додаткових 200 тисяч. Бо для розуміння мова йде про чисельність порівнянну зі Збройними Силами України станом на 2021 рік, або збройним силам Німеччини чи Франції.

Читайте також: У РФ вже вважають Перекоп у окупованому Криму передовими позиціями - куди насправді літав Шойгу
армія рф

Більше того, вона навіть певною мірою корелюється із загальною чисельністю всіх сухопутних військ РФ станом на 2021 рік - 280 тисяч (за Military Balance), тобто 71%. Якщо взяти комплект техніки на сухопутні сили РФ станом на минулий рік і скоригувати його на 71%, то можливо отримати наступні цифри:

  • танків: 2130
  • розвідувальних машин: 1200
  • БМП: 3700
  • БТР: 4260
  • артилерійських систем у калібрі понад 120 мм включно з РСЗВ та мінометами: 3500

Також можливо взяти за орієнтир штатну чисельність мотострілецького полку, доволі бюджетної військової частини з огляду на озброєння та військову техніку. На кожний такий полк необхідно 2100 особового складу, 102 БМП, 31 танк, 12 гаубиць, 4 РСЗВ "Град" та до 24 одиниць 120-мм мінометів.

штатна структура мотострілецького полка рф

200 тисяч умовних чмобіків дозволяють сформувати приблизно 95 таких мотострілецьких полків. Для цього буде необхідно надати їм:

  • танків: 2945
  • БМП: 9690
  • гаубиць: 1140
  • РСЗВ "Град": 380
  • 120-мм міномета: 2280 одиниць

Яку методологію підрахунку використати щодо орієнтовних ілюстративних показників потреби в озброєнні та військовій техніці - окреме питання. Бо перша використовує усереднений показник всього переліку та типів формувань, з'єднань та частин сухопутних військ РФ станом на 2021 рік, а друга - виключно бойові мотострілецькі полки. Але у будь-якому випадку мова йде про декілька тисяч танків, близько 10 тисяч бронемашин та декілька тисяч артилерійських систем.

армія рф

Тепер можливо підняти потужності військової промисловості РФ станом на 2021 рік. Відповідно до офіційних повідомлень за минулий рік декларувалось те, що російські збройні сили отримають 500 одиниць бронетехніки, з яких близько половини - нові та модернізовані танки.

Переведення промисловості на режим 12 робочих годин 6 днів на тиждень з 8 робочого часового дня 5 днів на тиждень умовно можливо прийняти за умовний коефіцієнт збільшення продуктивності у 1,8 раза. Тобто відносно всіх бронемашин загальний випуск може становити до 900 одиниць, з яких буде орієнтовно 450 танків.

З таким темпом, якби мова йшла про випуск та модернізацію танків, то РФ знадобиться близько 6 років роботи для створення танків та приблизно 20 років для випуску бронемашин. Звісно це абсолютно нереалістичні цифри. Більше того, вони не включають завантаженість оборонних підприємств поточними задачами з ремонту та відновлення тієї техніки, яка вже знаходиться у строю та була пошкоджена чи просто вимагає поточного ремонту.

уралвагонзавод

Звісно можливо звернутися до запасів армії РФ, які були в неї на зберіганні станом на 2021 рік, відповідно до Military Balance:

  • танків: 10200
  • розвідувальних машин: 1000
  • БМП: 8500
  • БТРів: 6000
  • артилерійських систем: 7480

Але стан цієї техніки вже давно і доволі добре відомий. Зазвичай мова йде про те, що башта зберігається окремо від бронемашини, а з корпусу вже виросли дерева, що видно навіть на супутникових знімках.

Звісно певна частка з них все-таки підлягає відновленню і за практичним досвідом технологічний цикл такого відновлення може становити декілька місяців на одну машину. За оцінками розвідок країн НАТО, то лише 3000 танків можливо відновити. Умовний аналогічний показник можливо ввести й для інших бронемашин і отримати близько 5200 одиниць БМП, БТРів та БРДМ, які можливо відновити. Загалом 9200 одиниць, частина з яких вже була відновлена, кинута в бій та знищена.

армія рф

Для порівняння, відповідно до плану міноборони РФ, який був озвучений начальником головного автобронетанкового управління Шестаковим, у трирічному плані відновлення та закупівлі 9 тисяч одиниць озброєння та військової техніки ц це разом з автівками, які логічно становили валову частину.

Тобто навіть якщо планувати озброїти 200-тисяч чмобіків розконсервованою технікою, на це підуть роки. І це без урахування реальної можливості, питання наявності запчастин, вузлів та агрегатів тощо.

Таким чином вкрай сумнівно, що військова оборонна промисловість РФ зможе забезпечити відповідним комплектом техніки 200-тисяч чмобіків. Але це навряд означає те, що Кремль відмовиться від своїх планів. Просто будуть формуватися піхотні частини, з мінімальною кількістю бронетехніки та артилерії.

Більше того, ці частини у прямому сенсі можуть бути піхотними, бо питання де РФ візьме 70 тисяч автомобілів, а це потреба на 95 мотострілецьких полків, в яких за штатом має бути 733 одиниці автотранспорту у кожному - відкрите питання.

Читайте також: У РФ вже не вистачає місця для написів імен загиблих на меморіалах, але втрат все одно немає