xcounter
#

Польща розгорнула комплекси NSM: як це стримує агресію РФ в Балтії, приклади для України

2429
За наявною інформацією, поляки мають два дивізіони таких комплексів та 50 ракет до них
За наявною інформацією, поляки мають два дивізіони таких комплексів та 50 ракет до них

Наявність мобільних протикорабельних ракетних систем із дальністю стрільби до 200 кілометрів примусило Кремль відмовитись від планів повномасштабних десантів в Балтійському морі, натомість – збільшувати власну берегову оборону

Україні потрібен комплекс "Нептун", і чим більше дивізіонів – тим краще. Таку популярну думку в суспільстві лише зміцнила нещодавня "гра м’язами" РФ на кордонах з нашою державою.

Країна-агресор перекинула до Чорного моря чотири великі десантні кораблі, що належать до складу Північного та Балтійського морів, відтак РФ накопичила флот в 11 великих десантних кораблів та 13 десантних катерів, що можуть висадити в першій хвилі приблизно до 150 танків або 230 БТР/БМП та до 4,8 тисяч морських піхотинців.

Читайте також: Кремль розгортає агресію на морі: флот Польщі готується діяти у відповідь
Висадка російських морпіхів (фото ілюстративне)

Перші машини до першого дивізіону ракетного комплексу "Нептун" мають бути готові до Дня Незалежності в цьому році, перший дивізіон загалом (з усіма машинами та крилатими ракетами) – у І кварталі 2022 року.

Поки що наші ВМС мають лише один дослідний зразок "Нептуна"

Ну а поки наші Збройні Сили чекають на перший дивізіон "Нептуна", ВМС відпрацювали на своїх навчаннях побудову такого ешелону берегової оборони: ракетні комплекси "Точка-У" завдають ударів по місцям посадки десанту на кораблі та гвинтокрили, гармати 2А36 "Гиацинт-Б" - атакують ворожий десант, реактивні комплекси "Ураган" - підтримують вогнем механіховані підрозділи ЗСУ, що вступили в оборонний бій із десантними частинами противника.

Гармата 2А36 "Гиацинт-Б" має прицільну дальність стрільби до 28 кілометрів

Як зміцниться такий ешелон оборони, коли до строю ВМС України стануть перші серійні дивізіони комплексу "Нептуна"? Можемо зробити наступне припущення: РФ буде вимушена відмовитись від сценарію з висадкою крупного десанту на чорноморське побережжя нашої країни, зважаючи на пряму загрозу для своїх великих десантних кораблів.

Якщо "Точка-У" та гармати "Гіацинт-Б" не впораються із місією зриву ворожого десанту, в справу вступлять системи "Ураган"

Натомість – перейти до сценаріїв із висадкою "локальних" десантів або ж диверсійних груп на наше побережжя за допомогою своїх десантних катерів, і також – активніше застосовувати дезінформацію для досягнення воєнних цілей в Чорному морі.

Простіше кажучи – чим більше у нас буде "Нептунів", тим меншою буде реальна ймовірність, що РФ насправді наважиться "викинути" десант біля Одеси чи Миколаєва, і тим активніше самі росіяни лякатимуть наше суспільство сценарієм подібної висадки.

Гвинтокрили Мі-14 Морської авіації ВМС України тренувались бомбити надводні цілі авіабомбами. Схоже, так наші ЗСУ готуються відповідати на провокації росіян

У всякому випадку, саме така зміна безпекової ситуації відбулась із Польщею, котра озброїлась протикорабельними ракетними комплексами NSM. Відповідний досвід описав польський портал Defence24 у своїй публікації від 25 квітня цього цього року.

Польські протикорабельні комплекси NSM

Потезово: поставку протикорабельних ракетних комплексів NSM Польща замовила в 2008 році як доповнення до серії перспективних корветів Miecznik, котрі мали бути також оснащені ракетною зброєю. По факту, із цієї серії кораблів було добудовано лише один, і то у версії патрульного корвета – Ślązak, що увійшов до строю польських ВМС в листопаді 2019 року.

Купити усе необхідне ракетне та інше озброєння для корабля Ślązak коштувало би 400 мільйонів євро, у той час як купівля комплексів NSM обійшлась лише в 170 мільйонів євро

Відтак, берегові ракетні комплекси NSM в складі ВМС Польщі отримали одну із провідних ролей: на це вказує зокрема утворення в 2015 році Морської ракетної частини як окремого роду сил в складі польського флоту.

Щоправда, точні дані про склад польської Морської ракетної частини відсутні: за контрактом 2008 року Польща мала отримати шість машин на чотири пускові установки кожна та 50 крилатих ракет NSM, водночас – до польської Морської ракетної частини входять два дивізіони ракетних комплексів.

Завантаження пускових контейнерів до комплексів NSM

Але схоже, що РФ не на жарт налякала сама перспектива, що Польща може мати мінімум 50 протикорабельних крилатих ракет, аж до відмови застосовувати великі надводні кораблі для можливих бойових дій на морі проти Польщі, зокрема – для висадки десантів.

Росіян не на жарт перелякала перспектива, що у випадку "великої війни" ракети польських комплексів NSM можуть лише за 7 хвилин долетіти до Балтійська - головної бази Балтфлоту РФ

Натомість РФ була вимушена перейти до нарощування чисельності своїх корабельних ракетних комплексів "Бал" и "Бастион" в складі Балтфлоту, і також – як це описує Defence24, "до тактики диверсійних дій та дезінформації". Як приклад – російські ЗМІ почали звинувачувати Польщу, що та начебто хоче своїми комплексами NSM загрожувати свободі цивільного судноплавства в Балтійському морі.

Для протиповітряної оборони своїх найновітніших ракетних комплексів польські військові використовують зокрема "старі-добрі" ЗУ-23-2

Поява на озброєнні національного флоту настільки грізної зброї, як протикорабельні комплекси NSM, посилила заодно і престиж самої Польщі в складі НАТО. Відповідно, польський флот перекидав свої NSM для участі в навчаннях НАТО в Естонії 2019 року, і також – в Румунію, для участі в навчаннях Sea Shield 2021, котрі відбулись наприкінці березня цього року.

Окрім "зовнішньополітичних" моментів, Польщі також вдалось налагодити систему передачі та обміну даними зі своїми союзниками, необхідну для стрільб комплексів NSM, стверджує Defence24.

Зараз польські ВМС почали відпрацьовувати оперативне перекидання комплексів NSM за допомогою десантних кораблів

Описаним в останньому абзаці прикладом слід також скористатись й Україні.

Тобто – як тільки в нашого флоту з’являться серійні "Нептуни", активно використовувати ці комплекси для навчань із країнами-партнерами в Чорноморському регіоні – Туреччиною, Румунією чи Грузією, щоб і посилити власну "безпекову" вагу в регіоні, і також – відпрацювати систему передачі даних від союзників для цілевказівок при стрільбах "Нептунів".

Розвідувальний корабель "Сімферополь", що має передавати дані для "Нептуна", ще проходить свої державні випробування
Читайте також: Поки чекають на Abrams: у Польщі гальмує програма модернізації Т-72