xcounter
#

Пентагон: військові літаки РФ через загрозу збиття намагаються бомбардувати Україну без входження в її повітряний простір

11 березня винищувач-бомбардувальник Су-34 окупаційних військ збито у Чернігові
11 березня винищувач-бомбардувальник Су-34 окупаційних військ збито у Чернігові
56839

Літаки повітряно-космічних сил РФ зараз дуже обмежено залітають на територію України і просто запускають ракети великої дальності з російського повітряного простору, заявив у п'ятницю представник США.

Як повідомляє американське видання DefenseOne, російські військові літаки виконують приблизно в 20 разів більше завдань, ніж українські.

Приблизно 200 щоденних бойових вильотів з атаками на Україну з боку РФ у порівнянні з приблизно 5-10 щоденними вильотами українских ВПС, що мають приблизно 56 бойових літаків, повідомив чиновник журналістам у Пентагоні.

Читайте також: ​РФ в Україні вже втратила літаків більше, ніж за 5 років Афгану, а вертольотів - ніж за всю війну у Чечні

Є кілька причин для стриманого використання повітряних сил над Україною з обох сторін, сказав представник оборони. Обидві стороні зважають на ризики застосування проти них систем протиповітряної оборони противника.

Коментуючі дії українських військових, представник Пентагону наголосив, що "вони переміщують свої ЗРК. Вони дуже спритні, і це довело свою ефективність. І я кажу не лише про мобільні пускові установки. Я також говорю про використання ПЗРК, які запускаються з плеча… вони вимагають від російських пілотів обережності".

З ПЗРК було збито певну кількість літаків РФ

У п'ятницю українське міністерство оборони заявило, що загалом збило 57 російських літаків і сім російських безпілотників. Цю кількість ще не вдалося підтвердити незалежно, кажуть у Пентагоні.

Уламки літака російських окупаційних військ, фото ілюстративне
Уламки літака російських окупаційних військ, фото ілюстративне

По-третє, українці зробили ставку на безпілотники, особливо для нападу на російські конвої. "Вони ефективно використовували безпілотники, які є дешевими", – сказав представник оборони, - "Вони можуть літати за межами радіолокаційного покриття росіян… вони використовують їх із приголомшливим ефектом, особливо проти пересування російських колон".

Протягом останніх двох днів представники Пентагону та адміністрації Байдена відхилили пропозицію Польщі щодо того, щоб Варшава відправила свої МіГ-29 на авіабазу Рамштайн у Німеччині, щоб згодом передати їх Україні в обмін на поставку F-16 для Польщі. Це було зроблено з огляду на ризик подальшої ескалації з Росією.

Польській МіГ-29
Польській МіГ-29

Так само Сполучені Штати не надсилатимуть свою передову систему протиповітряної оборони Patriot, оскільки для її експлуатації в Україні будуть потрібні американські війська, заявив Пентагон у четвер. Натомість Сполучені Штати та країни-члени НАТО шукають додаткові альтернативні системи , як-от російської системи протиповітряної оборони С-300, з якою українські війська знають, як працювати.

Читайте також: Чому російським ВКС не вдається домінувати у повітрі над Україною