xcounter
#

У генштабах Британії та Німеччини розійшлись зі строками нападу РФ: через 3 або 5 років, але синхронно побідкались

У генштабах Британії та Німеччини розійшлись зі строками нападу РФ: через 3 або 5 років, але синхронно побідкались
1603

Попри різні строки очільники генеральних штабів двох найпотужніших європейських членів НАТО синхронно побідкались на слабкість власних збройних сил

У країнах НАТО вже давно називають різноманітні строки цілком можливого нападу РФ на них, при цьому з оцінками, починаючи від цієї зими, від вже цієї зими, що пов'язано із можливою зміною влади у США, до цілих 10 років, щоправда, з висновком, що Європа вже стратегічно програє РФ.

Але все частіше озвучуються більш усереднені строки у межах 2-5 років. Зокрема спочатку у Норвегії очільник міноборони повідомив про 2-3 роки до можливої російської навали. А нещодавно командувач збройних сил Великої Британії сер Ролі Вокер повідомив, що мова йде про 3-4 роки, хоча і без уточнення, що мова йде про РФ. Але це не так важливо, бо він пов'язує такий строк із військовим союз між РФ, Китаєм, КНДР та Іраном, який зараз остаточно формується і набуде сили десь у цей строк.

Читайте також: Швеція вивчатиме, чи можна із JAS 39 Gripen запустити ракету з міні-супутником за проектом Stella
британська армія

А ось його німецький колега, Генеральний інспектор (фактично - начальник генштабу) Бундесверу Карстен Броєр повідомив, що за наявними оцінками, напад РФ може статися вже через 5 років мінімум, у кращому варіанті - через 8 років. При цьому у Берліні вже бачать, як російська армія орієнтується у бік Заходу.

Але попри розбіжність у декілька років щодо оцінки, найбільш важливим є те, що обидва генерали, синхронно побідкались на брак сил для того, щоб протистояти цій агресії й необхідності якомога швидше посилити обороноздатність. Бо якщо цього не станеться, то Кремль точно здійснить напад, бо розуміє лише силу і єдиним варіантом недопущення війни для НАТО є активна демонстрація можливості відбити наступ.

армія німеччини

Варто нагадати, що новий уряд Британії визнав провал в оборонні й замовив стратегічний огляд оборони. Це вкрай важливий документ, який є фундаментом майбутньої трансформації британських збройних сил, включно зі змінами у чисельності та озброєнні.

У Німеччині також вже оголошені плани розширення Бундесверу та поверненням до строкової служби. Наразі поки у межах замінника у вигляді добровільного проходження протягом 6 місяців. Але потім все може змінитись, на що також натякнув Карстен Броєр, який нагадав про обов'язок захищати свою батьківщину.

А наразі "розклад" сил, а на це також нагадали в обох генштабах найпотужніших армій європейської частини блоку НАТО, зовсім не у бік Альянсу. Зокрема, якщо брати дані Military Balance, то німецькі збройні сили це 181 тисяча, з близько 300 танками та близько 1500 бойових машин (БМП, БТР, без MRAP). А військо Великої Британії - це 144 тисячі, з близько 200 танками та 900 близько бойових машин (БМП, БТР, без MRAP).

Challenger 2

Проти цього можливо навести цифри, які озвучив Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр Сирський, що лише сухопутна компонента армії РФ, яка воює в Україні налічує 520 тисяч особового складу, 3500 танків та 8900 інших бронемашин. При цьому Кремль може "ставити під рушницю" понад 300 тисяч осіб за п'ять місяців.

На фоні цього можемо лише нагадати, що ще у листопаді 2023 року Defense Express зазначив, що всі ці розрахунки у НАТО щодо можливих років перед російським вторгненням можуть виявитись найбільшою стратегічної помилкою.

Читайте також: Чи можливо повноцінно озброїти Як-52, щоб збивати російські дрони не з рушниці як у Першу світову