xcounter
#

Новий уряд Британії визнав провал в оборонні та оголосив перехід до нової ери проти "смертельного квартету"

3910
Наразі ЗС Великої Британії найменші з початку XIX сторіччя (всі фото: UD MoD)
Наразі ЗС Великої Британії найменші з початку XIX сторіччя (всі фото: UD MoD)

РФ, Китай, КНДР та Іран у Лондоні назвали смертельним квартетом і кардинально переглядають свою обороноздатність, зокрема і заради підтримки України

Уряд лейбористів, які перемогли на виборах у Великій Британії, без вагань кардинально взявся за тему обороноздатності країни і замовив стратегічний огляд оборони (Strategic Defence Review).

Він має дати реальну оцінку рівня обороноздатності країни та стати фундаментом для трансформації британських збройних сил, які мають перейти до "нової ери".

Читайте також: Зоопарк винищувачів: які країни мають на озброєнні три та більше моделей і навіщо їм це

Таке рішення пов'язано із реальною загрозою, як це офіційно назвали у Лондоні, "смертельного квартету" (deadly quartet) - РФ, Китай, КНДР та Іран. А однією з ключових цілей цього огляду є і підтримка України.

збройні сили Великої Британії

Проводити цей огляд, який має бути завершений у першій половині 2025 року, доручено лорду Джорджу Робертсону, колишньому міністру оборони та 10-му генсеку НАТО (1999-2003 роки). Водночас сам головний висновок стратегічного огляду вже відомий, бо у новому британському уряді вже назвали свої збройні сили спустошеними, пише UK Defence Journal.

А з боку Defense Express зазначимо, що висновок більш ніж очікуваний, бо у самих британських збройних силах вже шуткували про те, що у результат економії на обороні в армії Великої Британії більше кавалерії ніж танків.

збройні сили Великої Британії

Більше того, навіть попри традиційно сильні морські позиції країни, тепер у британських ВМС лише півтора десятка есмінців та фрегатів, хоча наприкінці Холодної війни їх було понад півсотні.

Варто додати, що Strategic Defence Review для Великої Британії це доволі важливий документ, який зазвичай оновлюється лише раз або два на десятиріччя. Зокрема після завершення Другої світової війни вони були проведені 11 разів: у 1957, 1965-1968, 1974-1975, 1981, 1990, 1994, 1998 (з оновленням у 2002), 2003-2004, 2010, 2015, 2021 (з оновленням у 2023 році).

Тобто сам документ дійсно фундаментальний і слугує для проведення змін в обороноздатності. Які саме точно стане відомо вже у наступному році. Але слід зазначити, що новий міністр оборони Джон Гілі, а загалом і вся лейбористка партія, критикував минулий уряд консерваторів за скорочення армії, яка зараз налічує о 72 510 осіб, що є найменшим показником з часів Наполеонівських воєн та нераціональне витрачання коштів.

збройні сили Великої Британії

Таким чином цілком можливо очікувати на дійсне збільшення оборонних витрат Великої Британії, перегляд деяких оборонних програм та активне інвестування у обороноздатність.

Варто додати, що Джон Гілі прямо зазначав, що якщо РФ переможе в Україні, то це стане "зеленим світлом" для інших країн, які хочуть розширитись силою. І тому неможливо це допустити. Також він закликав Європу активізуватися і взяти на себе більшу відповідальність у питанні забезпечення власної безпеки на фоні перемикання уваги США на Індо-Тихоокеанський регіон. Хоча варто додати, що сама Велика Британія доволі тісно з ним пов'язана та входить в альянс AUKUS з США та Австралією.

Читайте також: Австралія закупила безпілотники, які удосконалювалися за відгуками від Сил оборони України