xcounter
#

Австралія закупила безпілотники, які удосконалювалися за відгуками від Сил оборони України

2519
Розвідувальний БПЛА Vector, фото — Quantum Systems
Розвідувальний БПЛА Vector, фото — Quantum Systems

Німецький виробник розвідувальних безпілотників Quantum-Systems має ще один контракт на постачання своїх дронів Vector

Німецька оборонна компанія-виробник розвідувальних безпілотних літальних апаратів Quantum-Systems днями оголосила про укладення одразу двох контрактів у рамках проєкту DEF129-SUAS (Land 129 Phase 4B) на постачання дронів австралійському війську на суму в 90 млн австралійських доларів (орієнтовно 60,68 млн доларів США).

безпілотник Vector
Безпілотник Vector, фото — Quantum Systems
Йдеться про постачання розвідувальних безпілотників Vector/Scoprion з опцією вертикального злету та посадки. Перший контракт передбачає безпосередньо закупівлю безпілотних літальних апаратів (поставки мають стартувати орієнтовно трохи менш як через рік, у квітні 2025 року),

Тоді як другий стосується навчання, поставки, логістики, техобслуговування, підтримки тощо (він розрахований на період до 2031 року). Кількість безпілотників, які отримає Австралія у рамках цього контракту, не розголошується.

Читайте також: Для чого Австралії бразильський виробник ракет Avibras, якщо в неї будуть Tomahawk та JASSM-ER

Активну участь у виконанні контракту братиме компанія Quantum-Systems Australia, яка раніше цього року, у березні, відкрила новий виробничий об’єкт, протягом п’яти років оцінюється ймовірність створення до 50 нових робочих місць.

Генеральний директор компанії Quantum-Systems відзначив, що вони продовжуватимуть "виявляти подальші можливості для австралійської промисловості" і що для них велика честь бути обраним "для оснащення бойових груп [австралійської] армії нашими передовими БПЛА, які забезпечать їм покращену ситуаційну обізнаність та посилений захист військ. якого вони потребують".

Нагадаємо, що розвідувальні безпілотники типу Vector ще з 2022 року перебувають на озброєнні Сил оборони України, і вдосконалювалися за результатами експлуатації цих дронів нашими військовими у складних бойових умовах.

А у квітні цього року стало відомо про відкриття нового виробничого підприємства цієї компанії в Україні, яке буде займатися у тому числі й виробництвом БПЛА, до кінця року на ньому працюватимуть орієнтовно 100 осіб, а також заплановані інвестиції до шести мільйонів євро протягом двох років.

У травні у Quantum-Systems повідомили про плани модернізувати безпілотники Vector (збільшити автономність з 3 до 4 годин і також удосконалити роботу в умовах потужних завад та отримає нове корисне навантаження), а також і Scorpion (це така собі альтернативна конфігурація дрона Vector).

Читайте також: Які керовані та зенітні ракети може дати Україні Австралія в рекордному пакеті на $250 млн