xcounter
#

Які керовані та зенітні ракети може дати Україні Австралія в рекордному пакеті на $250 млн

5268
Австралійські військові навчаються застосовувати NASAMS, травень 2023 року, зображення наводить Janes
Австралійські військові навчаються застосовувати NASAMS, травень 2023 року, зображення наводить Janes

Розглянемо як і помірковані, так і оптимістичні варіанти того, що австралійці можуть виділити для ЗСУ

Уряд Австралії оголосив про новий пакет військової допомоги для України, на цей раз рекордним обсягом в 250 мільйонів доларів, при цьому загальний обсяг виділеної підтримки від "Зеленого континенту" складає 1 мільярд доларів.

Але нюанс, що якщо ми відкриємо першоджерело по цій новині, а саме публікацію видання ABC News, то ми там побачимо лише загальну вказівку, що Австралія виділить для ЗСУ керовані та зенітні ракети, протитанкове озброєння та інші боєприпаси, ну і також – взуття. Цитата мовою оригіналу - "Australia will provide guided and air defence missiles, anti-tank weapons and ammunition".

Читайте також: Турки ймовірно не будуть "вливати" в F-16 аж 23 млрд доларів, і цьому є цілком логічні причини
Стрільба із M777A2, фото - Australian Army

Про які варіанти з керованими та зенітними ракетами, ну і власне іншими типами боєприпасів може йти мова в історії з пакетом допомоги від Австралії для ЗСУ – можемо самостійно висловити припущення, опираючись на дані у відкритому доступі. При цьому можемо за помірним та оптимістичним варіантами.

The Military Balance 2023 пише, що в розпорядженні сухопутних військ Австралії є протитанкові ракетні комплекси FGM-148 Javelin та гранатомети Carl Gustaf. Крім того, наявні також до півсотні 155-мм гаубиць M777A2.

Формально, Австралія має власні ЗРК NASAMS, по яким однак досягнення операційної готовності заплановано взагалі на 2026 рік. Навряд чи австралійці передаватимуть нам саме ті ракети, які накопичені під ці ЗРК, але в розпорядженні їх ВПС є ракети типів AIM-9X, AIM-132 ASRAAM та AIM-120 AMRAAM, котрі можуть використовуватись під наявні у Сил оборони України комплекси NASAMS та імпровізовані ЗРК від Великої Британії.

Британський ЗРК під AIM-132 ASRAAM в розпорядженні ЗСУ, зображення з відкритих джерел

Відповідно, поміркований варіант може виглядати так, що Австралія в цьому пакеті допомоги може виділити для ЗСУ ці самі "Джевеліни", ймовірно 155-мм артилерійські боєприпаси, та ракети до NASAMS та AIM-132 ASRAAM.

Якщо ж говорити про оптимістичний варіант, то можемо звернути увагу на дані, що ВПС Австралії мають в своєму розпорядженні далекобійні авіаційні боєприпаси AGM-154 JSOW та крилаті ракети AGM-158, котрі б дуже знадобились для Сил оборони України як озброєння для далекобійних ударів із F-16.

Але тут варто нагадати, що в лютому цього року стало відомо про те, що Україна подала запит до Австралії на передачу M1 Abrams, і там про всі наявні 59 танків, але на даний момент ця історія поки що не отримала ніякого розвитку.

Австралійський M1A1 Abrams, фото - Australian Defence
Читайте також: Франція може купити шведські GlobalEye для заміни своїх E-3 Sentry AWACS