xcounter
#

Франція може купити шведські GlobalEye для заміни своїх E-3 Sentry AWACS

1939
GlobalEye, фото - Saab
GlobalEye, фото - Saab

Що цікавого могла запропонувати Saab, щоб французи обрали саме їх варіант

Профільні французькі ресурси обговорюють варіант, за якого сама Франція може купити в Швеції літаки радіолокаційного дозору GlobalEye, для заміни наявних зараз чотирьох літаків аналогічного класу E-3 Sentry. Судячи з характеру обговорень, тут мова про варіант на перспективу в кілька років, про який однак треба домовлятись уже зараз.

Тим більш, що наявні в строю французьких ВПС літаки класу AWACS мають ресурс для служби максимум до 2033 року, а поточний Закон про оборонне програмування якби "підвішує" статус E-3 Sentry в строю французьких ВПС на період уже після 2030 року.

Читайте також: Якщо дуже хочеться Tucano, але не можна купити в Бразилії, то копію роблять в Італії

Французький профільний портал Opex360 пише, що вперше ідея придбати GlobalEye для ВПС Франції виникла у січні цього року, якраз коли Макрон виконував візит у Швецію. При цьому цікаво, що ініціатором ідеї по можливій поставці GlobalEye виступала саме Saab.

Ця ж шведська компанія сама першою і оголосила 10 липня цього року, що отримала від Франції лист про намір придбати GlobalEye. Щоправда, при цьому жодних деталей по можливій купівлі, наприклад кількість літаків, вартість та очікувані строки поставки, поки що не наводяться.

Але цікаво, що самі автори Opex360 при цьому заявляють такий цікавий момент по можливій співпраці між Францією та Швецією. А саме – що радіолокаційна станція Erieye ER від Saab може бути інтегрована на літак Falcon 10X від Dassault Aviation, котрий першопочатково створювався як бізнес-джет, а тепер уже є морська патрульна версія для поступової заміни літаків типу Atlantique 2.

Це дуже цікава деталь, бо базовим для шведського GlobalEye виступає літак Bombardier Global 6000.

Falcon 10X, ілюстративне фото від Dassault Aviation

Тобто виходить, що у цій історії шведи запропонували не просто можливості дальнього радіолокаційного дозору, але й певні стимули для розвитку французької аерокосмічної індустрії.

Раніше Defense Express писав про те, що Швеція таки вирішила замовити ще один AWACS GlobalEye, бо віддає Україні два Saab 340 AEW&C.

Читайте також: Оголошено про дійсно історичну угоду з Northrop Grumman про виробництво боєприпасів в Україні