xcounter
#

Оголошено про дійсно історичну угоду з Northrop Grumman про виробництво боєприпасів в Україні

15295
Фото — Northrop Grumman
Фото — Northrop Grumman

У Northrop Grumman відзначають, що у подальших планів — виробництво танкових снарядів, 155-мм артилерійських боєприпасів тощо

Офіс президента України днями повідомив, що акціонерне товариство "Укроборонпром" та американська компанія Northrop Grumman підписали угоду про створення нового виробництва боєприпасів середнього калібру "натівських" стандартів". Крім того, президент України Володимир Зеленський зустрівся з топменеджерами низки американських виробників озброєнь, таких як BAE Systems, Day & Zimmermann, Boeing, Sierra Nevada Company, Northrop Grumman, RTX, Lockheed Martin, General Dynamics, D&M Holding, AeroVironment, Amentum.

Щодо Northrop Grumman, то ще у червні стало відомо, що оборонний гігант Northrop Grumman заходить в Україну з виробництвом боєприпасів, і якщо говорити про середні калібри, то йдеться про боєприпаси 20x102, 30x113, 30x173, 40x180 та 50x228 мм для таких автоматичних гармат, як M61 Vulcan та Bushmaster Chain Gun типу M230, Mk44 та XM913.

Читайте також: Чи дійсно Україна може бити ракетами Storm Shadow по РФ - з’явилася нова заява

Таким чином, Northrop Grumman буде першою американською компанією, що виробляє озброєння в Україні водночас як розповідає видання Breaking Defense, за умовами угоди жоден співробітник компанії не буде перебувати на території України. "Ми будемо виконувати цю роботу з наших операційних підрозділів у Сполучених Штатів", — відзначив у коментарі виданню один зі співробітників Northrop Grumman.

Відомо, що угода передбачає надання необхідного обладнання, і також проведення навчання та встановлення складальної лінії, щоб Україна мала можливість виробляти та тестувати боєприпаси середнього калібру. Навчання українських фахівців буде проходити поза межами України.

Звичайно, що з міркувань безпеки низка деталей не розкривається. Як розповідають у видання, їхні джерела відмовилися розповідати, коли може стартувати виробництво боєприпасів, лише заявивши, що сторони "працюють дуже швидко".

Водночас фахівець з розвитку глобального бізнесу Northrop Grumman Стів О’Брайан заявив, що співпраця з Україною серед усього "розширяє можливості, яких ми відчайдушно потребуємо по всьому світу. Це не просто можливості, які ми шукаємо у Сполучених Штатах. Це ті угоди про спільне виробництво, спільний розвиток і партнерство, які розширяють можливості по всьому регіону".

Як відзначив директор з міжнародного бізнесу оборонних систем компанії Дейв Бартелл, виробництво боєприпасів середнього калібру — це перший проєкт, який "оплачується українськими доларами". У подальших планах — розширення співпраці, йдеться про танкові боєприпаси, 155-мм артилерійські снаряди тощо.

Читайте також: Чи є у Данії взагалі наземна ППО, і що вона реально може дати Україні