xcounter
#

Чи є у Данії взагалі наземна ППО, і що вона реально може дати Україні

3833
Improved HAWK, який стояв на озброєнні данської армії, архівне фото з відкритих джерел
Improved HAWK, який стояв на озброєнні данської армії, архівне фото з відкритих джерел

Або що може стояти за гучними словами очільниці данського уряду про "повинні зробити теж саме з ППО"

На одній з публічних дискусій під час саміту НАТО у Вашингтоні прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен зробила заяву, яку в наших ЗМІ потлумачили як готовність цієї країни віддати нам буквально всі наявні засоби протиповітряної оборони.

Якщо дослівно, то наша преса наводить слова очільниці данського уряду так – Данія віддала Україні всю свою артилерію, бо там її краще застосують, і "зараз ми повинні зробити теж саме із ППО".

Читайте також: Чи дійсно Україна може бити ракетами Storm Shadow по РФ - з’явилася нова заява
САУ Сaesar, архівне фото від The Danish Armed Forces

Логічно поставити питання про те, а що у самої Данії зараз є із наземних засобів протиповітряної оборони, що могло би бути передане Україні. А далі треба бути готовими до того, що прірва між очікуваннями та реальністю може бути як ніколи великою.

Річ у тім, що у Данії на даний момент нема своїх зенітно-ракетних комплексів від слова "взагалі". Довідник The Military Balance 2023 говорить лише про наявність певної кількості ПЗРК Stinger, які однак сама Данія перед повномасштабним вторгненням відмовлялась передати по причині того, що там вже був вичерпаний нормативний строк служби.

Якщо пошукати актуальні новини по темі засобів протиповітряної оборони для Данії, то знайдемо хіба що згадку за червень 2024 року про те, що ця країна спільно з Німеччиною та Угорщиною домовилась про закупівлю зенітно-артилерійських модулів Skyranger, але в рамках європейської ініціативи "Європейський щит".

Урядовці Данії, Німеччини та Угорщини домовляються про закупівлю Skyranger, червень 2024 року

До цього були повідомлення про те, що Данія в рамках своїх пакетів військової допомоги для України виділяє зокрема ресурси на ППО. Але якщо уважно почитати повідомлення, то там мова була про те, що Копенгаген виділяє якраз гроші на зенітні ракети або інші складові для нашої протиповітряної оборони, які ще потрібно виготовити.

Якщо далі проводити буквальні паралелі, то можемо пригадати історію про те, як Данія передала для ЗСУ формально "запчастини" до САУ M109, але по факту із цього вдалось зібрати кілька робочих машин. Можливо, із засобами протиповітряної оборони така історія може повторитись.

Довідник The Military Balance 1990 говорить про наявність на той момент у Данії 36 одиниць ЗРК Improved HAWK та 40 зенітних гармат Bofors L70. Судячи з усього, ці засоби були зняті з озброєння ще до початку 2000-х років, але не варто виключати, що комплектуючі до них на складах данської армії можуть лежати досі.

І якщо це справді так, то навіть запчастини до цих установок для ЗСУ все рівно будуть корисними та потрібними.

Втім, тут треба до справи підійти не тільки формально, але й контекстуально і припустити, що можливо, очільниця данського уряду мала на увазі дещо інше, аніж як це було сприйнято. Цілком ймовірно, що прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен мала на увазі, що це НАТО загалом має зробити так для Україні в плані засобів протиповітряної оборони, як данський уряд уже зробив для ЗСУ в плані артилерії.

Читайте також: США роблять для України бомбу-ракету ERAM на дальність 463 км, як швидко вона має бути