xcounter
#

Що відомо про новий завод з виробництва німецьких БПЛА в Україні

3234
Безпілотник Vector, всі фото — Quantum Systems
Безпілотник Vector, всі фото — Quantum Systems

Ці БПЛА наші військові використовують ще з 2022 року, і вони отримали важливі удосконалення за результатами експлуатації у складних умовах поля бою

Німецька оборонна компанія Quantum Systems розповідає, що 18 квітня за участі міністра стратегічної промисловості України Олександра Камишина та віцеканцлера й федерального міністра економіки і боротьби зі зміною клімата Роберта Габека в Україні було відкрито нове виробниче підприємство компанії, йдеться про виробництво безпілотних літальних апаратів.

Цей новий завод буде вже другим підприємством Quantum Systems — у компанії відзначають, що згідно з очікуваннями до кінця року на ньому будуть працювати близько 100 осіб, а протягом двох років заплановані інвестиції у розмірі до шести мільйонів євро. "Для компанії це вотум довіри Україні та її співробітникам і водночас знак власного прагнення надати Україні довгострокову підтримку для захисту своєї країни", — відзначають у Quantum Systems.

Читайте також: Німеччина невідкладно передає ще один Patriot для України - офіційно

Якими будуть темпи виробництва безпілотників на заводі в Україні не розкривається, але у компанії повідомляють, що завдяки йому зможуть збільшити потужність до 1000 одиниць на рік. Також йдеться і про виробництво запасних частин.

безпілотник Vector
Безпілотник Vector

У Quantum Systems нагадують, що Сили оборони України експлуатують їхні розвідувальні дрони Vector ще з травня 2022 року, загалом у рамках оборонної допомоги від Німеччини було поставлено 212 систем. "До кінця року в Україну планують поставити 500 розвідувальних дронів Quantum Systems", — зауважують у компанії.

Нагадаємо, що близько року тому, навесні 2023 року, німецький виробник БПЛА відкрив в Україні Центр із сервісу, підтримки, навчання та логістики (SSTLC), де проходить як підготовка операторів дронів Vector, так і ремонт цих безпілотників. Крім того, центр займається закупівлею необхідних запасних частин.

А наприкінці минулого року повідомлялося, що Quantum Systems створює окремий центр досліджень і розробок, що буде займатися як програмним, так і апаратним забезпеченням, зокрема йдеться про удосконалення каналів передачі даних, використання штучного інтелекту для навігації і розпізнавання цілей і розробка додаткових функцій відповідно до потреб операторів дронів Сил оборони України.

Також щодо німецьких дронів Vector варто згадати такий нюанс — це досить яскравий приклад, коли озброєння удосконалювалося за результатами його експлуатації на полі бою, у тому числі в складних умовах використання ворогом засобів радіоелектронної боротьби.

Коротко нагадаємо — спершу дрони Vector протягом декількох місяців працювали коректно і допомагали нашим військовим нищити рашистів, але в якийсь момент ці безпілотники раптом почали "падати з неба", і тоді Quantum Systems навіть отримала листа від нашого Міністерства оборони з проханням виправити ситуацію.

Проблему вдалося вирішити, а з відкриттям центру досліджень і розробок ці дрони тепер будуть удосконалюватися відповідно до нових вимог та потреб поля бою, що постійно змінюється.

Тактико-технічні характеристики БПЛА Vector:

  • максимальна злітна маса — 8,5 кг;
  • довжина крил — 2,8 м;
  • максимальна тривалість польоту — 180 хв;
  • дальність зв’язку — понад 35 км;
  • крейсерська швидкість — до 72 км/год.

Читайте також: ​Україна невпинно нарощує арсенал вітчизняних БПЛА і ракет для ударів по РФ